Gå til sidens hovedinnhold

Ruskjøringen øker og øker

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I februar fremla politimester Ellen Katrine Hætta og påtaleleder Morten Daae kriminalstatistikken for Finnmark politidistrikt. Hætta og Daae rapporterte dessverre om dystre nyheter. I 2020 var det trafikksaker som utgjorde den største endringen fra tidligere år i Finnmark politidistrikt.

I alt ble 243 bilførere anmeldt for ruskjøring – noe som tilsvarer en økning på 36 anmeldelser sammenlignet med 2019. Politiet kunne også fortelle at 72 av fyllekjøringssakene i koronaåret var personer i aldersgruppen 16 – 24. Det tilsvarer 30 prosent av den totale andelen.

De siste tallene Utrykningspolitiet i Finnmark har offentliggjort, er heller ingen hyggelig lesing. For distriktet ser vi at det i februar i år ble anmeldt 26 personer for ruskjøring. Sammenlignet med februar i fjor, er det mer enn det dobbelte. Ingen andre politidistrikt har en slik negativ utvikling.

MA - Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal miste livet som følge av fyllekjøring, er bekymret over at finnmarkingene ikke innser hvor alvorlig rus i trafikken kan være.

Ruskjørere har tatt 80 liv på norske veier siden 2017. I tillegg til at fyllekjøring er livsfarlig og hjerteskjærende om det skulle forekomme en dødsulykke, regnes samfunnskostnaden til minst 35 millioner kroner per dødsfall.

Jeg svartmaler kanskje vinteridyllen noe nå, heldigvis er det nullaksept for kjøring i ruspåvirket tilstand blant folk flest, og de færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet.

Jeg er glad Utrykningspolitiet er på offensiven, samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring.

Nyt vinteren, men vær så snill: Kjør rusfritt, så blir veien sikrere både for deg selv og andre.

Kommentarer til denne saken