Krever at fylkesordfører Sjåstad framsnakker Vadsø

Vadsøordfører Hans-Jacob Bønå (H) og resten av Vadsø Høyre krever at fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) framsnakker Vadsø.

Vadsøordfører Hans-Jacob Bønå (H) og resten av Vadsø Høyre krever at fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) framsnakker Vadsø. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) mener på sin side at vadsøordfører Hans-Jacob Bønå (H) har stått på sidelinja i regionaliseringsdebatten.

DEL

I Vadsø Høyres uttalelse om regionreform, som ble utformet under deres årsmøte i Vadsø sist torsdag, slår Vadsø Høyre fast at Fylkesmannen og fylkeskommunen er viktige arbeidsplasser for innbyggerne i Vadsø kommune.

Vadsø Høyre krever derfor at det i den videre prosessen identifiseres hvilke arbeidsoppgaver innenfor forvaltningen det er naturlig å videreføre i Vadsø.

– Vadsø Høyres årsmøte har et klart krav om at fylkesordfører Runar Sjåstad (AP) nå kommer på banen og framsnakker Vadsø i denne sammenheng, står det i uttalelsen som er signert vadsøordfører Hans-Jacob Bønå (H).

– Jeg har alltid framsnakket Vadsø og Finnmark, og har kanskje følt at Finnmark Høyre og Vadsø Høyre har stått på sidelinja. Jeg har bedt om møte med Jan Tore Sanner for å diskutere statlige arbeidsplasser, men har fått skriftlig svar om at han ikke har tid til å møtes, sier fylkesordføreren.

Han forteller at de tre nordnorske fylkene nå jobber sammen for å få til et møte med kommunalminister Jan Tore Sanner (H), og at Finnmark fylkeskommune prøver å finne en dato for å møte statssekretær i kommunaldepartementet Grete Ellingsen (H).

Jan Tore Sanner har ikke vært tilgjengelig for kommentar mandag.

(Saken fortsetter under bildet.)

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap).

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap). Foto:

Lojalitet til partiet

Hans-Jacob Bønå forteller at han er kjent med at fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) har uttalt seg om at Vadsøs ordfører sitter stille mens regionaliseringa foregår.

– Jeg må si at jeg synes dette er en lojalitet til regjeringspartiet sentralt som ikke ligner på noe. De presser gjennom en reform som går utover administrasjonsbyen Vadsø, og så mener ordføreren i Vadsø at det er noe han ikke skal involvere seg i, sier fylkesordfører Sjåstad til iFinnmark.

– Hva vet Sjåstad om hva jeg har gjort internt? Det ikke alt som står på trykk i media eller på Facebook. Jeg er positiv til regionreform, men vi må sette oss i førersetet og ha hånda på rattet slik at vi vet hvordan ferden går. Det har ikke Finnmark fylkeskommune gjort, sier Bønå til iFinnmark.

Sjåstad ønsker at Finnmark fylkeskommune, Vadsø og vadsøordføreren skal spille på lag.

– Ordføreren har for sterk lojalitet til Høyre sentralt, og engasjerer seg i for liten grad i hva som er viktig for innbyggerne, sier Sjåstad.

Vadsøordføreren forteller at han registrert at Arbeiderpartiet kritiserer regjeringa og ordføreren i Vadsø for at offentlige arbeidsplasser forsvinner fra byen.

– Sjåstad får ikke drahjelp på fra meg på den måte at jeg skal fordømme reformen. Vi er nødt til å endre oss, også i Finnmark. Om vi blir sittende alene etter at regionreformen er avsluttet, er jeg redd for at vi ikke har noe å fare med når Stortinget skal beslutte politikk som påvirker fedrelandet, og Finnmark spesielt, sier Bønå.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ordfører i Vadsø Hans-Jacob Bønå (H).

Ordfører i Vadsø Hans-Jacob Bønå (H). Foto:

Åpner for tvang

I uttalelsen fra Vadsø Høyre står det at årsmøtet er kjent med at fylkesordføreren har avsluttet nabosamtalene med Troms.

– Regionreformen skal ikke utformes på et kommunalt nivå, men på regionalt nivå. Det er svært skuffende å registrere at man ikke tar sitt ansvar som leder av Finnmark fylke. Konsekvensene er, slik Vadsø Høyres årsmøte frykter, at andre legger premissene for hvordan vår framtid i Finnmark skal bli, står det i uttalelsen.

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) påpeker at fylkeskommunen har gjennomført nabosamtaler, både med Nordland, Troms og Finnmark i lag, og med Troms og Finnmark i lag.

– Fylkestinget i Finnmark har med bredt flertall slått fast at Finnmark ønsker å bestå som egen region, sier Sjåstad til iFinnmark.

Fylkesordføreren sier at regjeringa åpner for tvang når tre nordnorske fylker skal bli til to, etter at det tidligere har blitt avgjort på fylkesnivå at det ikke er ønskelig.

– Men de skal pålegge fylkeskommunen ansvaret med å trekke opp grensene. Det er udemokratisk og unorsk av regjeringen å først oppfordre til demokratiske spilleregler, så skal de bruke tvang når de ikke får det som de vil, sier Sjåstad.

Les også: Klar melding fra nord til regjeringen: – Ulogisk og udemokratisk

Les også: Støre: – Mange gode argumenter for at Finnmark kan bestå som eget fylke

Artikkeltags