Turistene fra England fikk hakeslepp: - Han bare lusket rolig rundt

NYSGJERRIG: Ungbjørnen var verken redd eller agressiv, og stakk ikke av da Hanne Tove Randa dukket opp med kamera.

NYSGJERRIG: Ungbjørnen var verken redd eller agressiv, og stakk ikke av da Hanne Tove Randa dukket opp med kamera. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Bamsen var på jakt etter godbiter i søpla, og lot seg ikke skremme av folk.

DEL

På Øvre Pasvik Camping i Sør-Varanger er man ikke ukjent med bjørnebesøk, men så nærgående som ungbamsen ble tirsdag kveld, opplever de sjelden.

- Det var vel rundt klokken sju på kvelden, at noen av turistene oppdaget den ved søppelboksen i innkjørselen. Da hadde også naboen observert den, sier innehaver Hanne Tove Randa til Nordlys.

Det var hennes egne barn, og gutten til gjestene fra England, som varslet henne om bjørnen. Hun så den først ikke selv, for da den ble oppdaget, reagerte den først med å trekke seg litt tilbake.

- Vi har ganske lang innkjørsel, så jeg kjørte ned til for å se etter den. Da dukket den opp igjen, og ved søppeldunken hadde jeg den rett ved siden av meg, forteller hun.

LES OGSÅ: Ungbjørn veltet søppelkasser: – La den være i fred

Hentet fotoapparatet

Hun hentet sporenstreks fotoapparatet og begynte å fotgrafere bjørnen, som verken virket agressiv eller redd.

- Han var nysgjerrig, og reiste seg opp på to for å kikke. Jeg sto kanskje 10-15 meter unna, og han sto bare der. Så lusket han litt rundt, forteller Randa.

Selv var hun ikke redd, men på et tidspunkt var en gruppe turister nærmere enn hun likte.

- De var ute og gikk tur, og jeg hadde bjørnen mellom meg og dem. De syntes selvsagt at det var helt fantastisk å komme så nært på, sier hun.

Britene som besøkte campingen hadde noen venner, som faktisk hadde reist til Finland, bare for å få se bjørn.

- Selv var de jo bare her på campingen da den dukket opp, så det var de fornøyd med, sier Randa.

I TRAV: Her lusker bjørnen rundt i innkjørselen. Det er ikke første gang Øvre Pasvik camping har storfint besøk av bamefar, men det er sjelden bjørnen er så nærgående.

I TRAV: Her lusker bjørnen rundt i innkjørselen. Det er ikke første gang Øvre Pasvik camping har storfint besøk av bamefar, men det er sjelden bjørnen er så nærgående. Foto:

Kjørt til bussen

Siden bjørnen var såpass nærgående, følte Randa at hun måtte varsle politiet. De skrev på Twitter i går kveld at SNO er varslet, og at de har folk på stedet.

- Selv har jeg ikke sett noe til dem, eller hørt noe om hva de foretar seg. Det kan vel hende det blir fellingstillatelse på den, sier Randa.

Selv tar hun sine forholdsregler inntil situasjonen er mer avklart.

- Ungene mine hadde ikke lyst til å gå ned til veien for å vente på skolebussen i dag. Det er tett tåke, så man ser nesten ingenting. Derfor har jeg kjørt dem ned, og ventet sammen med dem, sier hun.

Hunden har også fått portforbud.

- Han fikk ferten av bjørnen, og har vært helt vill. Han er bare en liten terrier, men tror selv han er to meter, så hadde jeg sluppet han løs, ville han vel rent rett på bjørnen, ler hun.

Uvanlig oppførsel

Magne Asheim er rovviltansvarlig i Finnmark for Statens naturoppsyn (SNO). Han var i kontakt med beboerne i går kveld.

– Vi skal dit i dag og prøve å få den bort, sier han til iFinnmark.

Han forteller at det ikke er en veldig uvanlig oppførsel fra en ung bjørn å trekke ned mot folk.

– Vi pleier å ha noen sånne om sommeren. Dette er den første i år. I fjor hadde vi flere, men da var det ikke så god tilgang på mat, sier han.

Han tror det kan være en av to årsaker til at bjørnen nå er i området hvor det er folk.

– Enten så leiter den etter mat, eller så er den jaget fra skogen av andre bjørner, sier han.

Ikke farlig

Han tror ikke bjørnen er farlig for folkene i området.

– Det er bare å la den være i fred. Vi skal jage den bort. Om den ikke lar seg skremme bort, eller kommer igjen, må vi se hva vi skal gjøre, sier han.

I slike saker tar SNO kontakt med direktoratet og det kan bli gitt fellingstillatelse.

– Småbjørner skal normalt være redd for folk. Om de flere ganger, og over tid, ikke har skyhet ovenfor folk, kan de bli skutt, sier Asheim.

Artikkeltags