Ridder Terje

Ridder: Kvenen Terje Aronsen er utnevnt til ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.Arkivfoto

Ridder: Kvenen Terje Aronsen er utnevnt til ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.Arkivfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

Kongen har utnevnt undervisningsleder Terje Aronsen fra Børselv i Porsanger til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

DEL

Aronsen blir ridder for sin innsats for bevaring og utvikling av kvensk språk og kultur. Dekorasjonen vil bli overrakt av Fylkesmannen i Finnmark ved et arrangement i Kvensk institutt i Børselv, mandag 16. mars.

Kven-hjertet banker

– Ja, jeg må innrømme at mitt stolte kven-hjerte banker litt ekstra sterkt i dag, selv om det bestandig har banket stolt for kven-saken, sier Aronsen til iFinnmark.

Han sier kvenene har møtt på mange problemer opp gjennom årene, og ikke høstet anerkjennelse.

– Det har vært mye «motvind». En vis mann sa: «Først latterliggjøres man, så motarbeides man, før det til slutt blir greit». Derfor er det ekstra greit å få denne anerkjennelsen fra ham som er nummer én i kongeriket, fastslår Aronsen.

Vil dele heder og ære

Aronsen er raus, og vil dele ordenen med de andre kvenene som har jobbet for kven-saken.

– Det er flere enn meg som hadde fortjent en slik medalje. Men så er det nå slik at alle ikke kan få en slik utmerkelse. Så jeg er i dag stolt på vegne av flere.

Aronsen startet å jobbe for kvensaken på slutten av 70-tallet. I 1984 var han med på å starte den første kvenforeningen i Børselv. Stiftelsesdatoen den 16. mars har blitt kvenfolkets dag, som til og med står i almanakken.

– Almanakken var viktig for de gamle kvenene, og jeg håper denne datoen kan bli viktig for de unge kvenene, sier Aronsen.

Han er glad for milepælene: At kvenene har blitt anerkjent som en nasjonal minoritet med sitt eget språk. Videre er han stolt over opprettelsen av Kvensk institutt i hjembygda Børselv.

På hils med kongen

Aronsen håper å få invitasjon til kongen, for å takke personlig for riddertittelen.

– Jeg har tidligere vært i personlig audiens hos kongen. Og sammen med min kone Bjørg var jeg på slottsball i 2005. Så jeg har hilst på kongen en rekke ganger.

– Så dere er på hils?

– Ja, og bestandig hilser jeg på kvensk, smiler Aronsen.

– Hva skal vi kalle deg for nå, ridder Terje?

– Nei, jeg liker best mitt kvenske navn: Aaronin Jussan Terje.