Gå til sidens hovedinnhold

Remi Strand har seg selv å takke

Artikkelen er over 2 år gammel

På tide å slutte med selvskadingen i Finnmark Ap.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Troms og Finnmark Arbeiderparti har nå lista klar for høstens fylkestingsvalg. Veien dit har vært lang og brokete. Med det store antallet omrokkeringer, er det tydelig at nominasjonskomiteen har hatt en vanskelig jobb, og heller ikke klart å ivareta alle hensyn, noe som ikke var noen enkel oppgave.

LES OGSÅ: Tarjei Jensen Bech vant duellen mot Remi Strand

Og noe må definitivt skje i Arbeiderpartiet. En meningsmåling tatt opp av InFact tidligere denne uka, viser at Ap nå har 28,8 prosent oppslutning i Finnmark, ned 1,2 prosent fra desember, mens Senterpartiet styrker seg. I Troms og Finnmark er oppslutningen 25 prosent, med andre ord historisk lavt. Senterpartiet puster Ap i nakken. I den omtalte meningsmålingen, var det i områdene Østkysten av Finnmark og Alta at Arbeiderpartiet tapte mest. Med Akselsen og ikke minst Geir Ove Bakken inne på lista vil dette kunne bøtes på.

LES OGSÅ: Fersk meningsmåling: Dette hadde resultatet blitt om det var valg i dag

Selv om lista nå er endelig og vedtatt, er ikke siste ord sagt. Noen skuffede møtedeltakere tok til sosiale medier for å meddele sin frustrasjon etter at lista var satt. Og det er nettopp denne selvskadingen som har satt Ap i den situasjonen man nå er i.

Det har nemlig blitt skapt et inntrykk i befolkningen at det er Arbeiderpartiet som er skyld i at Troms og Finnmark nå slås sammen. Det medfører jo ikke riktighet. Som Tove Karoline Knutsen påpekte klart fra talerstolen, Ap har aldri støttet tvang i regionreformen. – Det er veldig få, om noen i denne salen som gjør det, sa hun. Videre: – Skal vi la Mæland ta oss under administrasjon, eller skal vi gjøre det selv, det er valget vi har, sa Knutsen.

Det er en helt korrekt analyse. Handlingsrommet er ikke veldig stort, og det er ikke godt å si hvorfor en del Arbeiderparti-folk i Øst-Finnmark har ønsket å skape et inntrykk av at en rettssak eller å nekte å oppnevne medlemmer til en fellesnemnd ville bøte på dette. I stedet for å henge bjella på katten har man internt kranglet om forhold som uansett ikke ville påvirket det som hele tiden måtte bli konsekvensen, sammenslåing av de to nordliste fylkene. Å fortsette og nekte, hadde bare gjort at departementet hadde grepet inn, noe de tydelig og klart sa seg villige til å gjøre. Man var rett og slett satt sjakk matt.

Arbeiderpartiets kandidater fra Øst-Finnmark som ønsket dette sporet, med en rettssak mot staten som ikke hadde endret noe, tapte da også slaget på nominasjonsmøtet i Alta i helga. Delegasjonen fra øst ønsket seg Remi Strand på en tredjeplass. Han var ikke i nærheten med 19 stemmer. Motkandidaten Jensen Bech fikk 133 stemmer.

Remi Strand har nok dessverre seg selv å takke. Han, og flere med han, har latt en liten gruppe rundt trioen Torill Olsen, Arne Pedersen og Randi Karlstrøm være premissleverandører for sin politikk. Hadde man prøvd å se forbi vedtaket om tvangssammenslåing av Troms og Finnmark og prøvd å profilere seg på andre viktige saker, fremfor å male seg inn i et hjørne, kunne Strand kanskje hatt en sjanse. Men ved å innta en lite konstruktiv holdning og utelukkende være fokusert på rettssaker og reversering, så spilte han seg ut over sidelinja.

Den eneste som tok dette poenget var Stine Akselsen. Akselsen fra Lebesby tilhører Øst-Finnmark, og tok 6. plassen etter kampvotering. Da hun så at det ikke lengre var en farbar vei og la fra seg å prøve å finne nye måter å nekte på og være trassig, prøvde hun i stedet å se fremover og innta en konstruktiv holdning. Derfor er hun nå Øst-Finnmarks fremste kandidat på lista. Det var trist å være vitne til nedsnakking av Akselsen fra talerstolen på Aps nominasjonsmøte. Hun var visstnok ikke lengre fra Øst-Finnmark, ble det ytret.

Det smarteste Finnmark Ap kan gjøre nå, er å fri seg fullstendig fra aksjonistene. Gruppa «For Finnmark» har alt for lenge fått lov til å påvirke. Folk flest begynner rett og slett å bli lei dommedagsprofetiene, sinnet og kranglingen, og ønsker seg videre. Det er synd at de mange dyktige kandidatene fra østfylket ikke tok innover seg det på et tidligere tidspunkt.

Berit Hågensen fra Hammerfest refset i møtet også den massive nedsnakkingen av Kristina Hansen, lederen i Finnmark Ap. – Kristina har lang fartstid. Hun har jobbet for det beste for Finnmark, ikke for sammenslåingen, sa Hågensen. – Jeg synes det blir helt horribelt at man sier at Lebesby ikke lengre er i Øst-Finnmark og Sør-Varanger er nesten ikke lengre heller i Øst-Finnmark. Det er de kranglene som folk rundt oss fanger opp og gir mat til nettrollene, slo hun fast. Og det er nettopp det Arbeiderpartiet har gjort i månedsvis.

Det er på tide at Arbeiderpartiet legger bort selvskadingen, plasserer ansvaret for sammenslåing av fylkene der det hører hjemme og ser fremover.

Det er mye viktig politikk som skal legges i tiden som kommer. Fokuset bør være på alle andre saker enn reversering og regionreform. Det toget er gått, og det er på tide å utvide repertoaret når det skal diskuteres politikk frem mot valget.

Kommentarer til denne saken