Helga 22. – 24. mars ble et av Norges største innendørs friidrettsstevner, Bamselekene, arrangert i Stangehallen på Hedemarken. Dette er et stevne som samlet mer enn 800 utøvere fra nesten hele landet til tre dager fylt med stor idrettsglede. Noen av utøverne hadde tatt den lange turen fra Vadsø til Stange for å delta på stevnet. 

Oppsving for friidrett i Vadsø

Friidrett er ikke den største idretten i Finnmark, og ei heller i Vadsø. Vadsø Turnforening er nok mer kjent for sine håndball – og turnprestasjoner, enn for friidrett. Likevel har friidrettsgruppa i Vadsø Turn de siste årene hatt en oppblomstring. Selv om treningsfasilitetene i Vadsø ikke er all verden, med ei friidrettsbane fra 70-tallet som helt klart har sett bedre dager, har det likevel blitt et friidrettsmiljø i byen og i dag er det ei gruppe på 13 utøvere som trener friidrett to dager i uka.

De fleste som trener liker også å konkurrere, men i løpet av en sesong er det ikke mange friidrettsstevner i Finnmark. De få som er blir arrangert i Alta og av og til i Hammerfest. Det var etter et stevne i nettopp Alta i november at friidrettstreneren kastet ut forslaget om å samle inn midler for å reise på Bamselekene, et stevne han selv har vært med på som både deltaker og arrangør da han bodde sørpå. At det faktisk skulle bli en realitet hadde han ikke trodd var mulig, men penger til reise ble samlet inn og 10 utøvere og tre lagledere dro nedover til Stange.

 

Spenning og nervøsitet

Det var mange sommerfugler i magen og flere av utøverne var spent på hvordan dette skulle bli. Fra å delta på stevne i Alta med rundt 20–30 deltakere skulle de nå konkurrere mot 20–30 utøvere bare i egen klasse, og mye av spenningen gitt ut på hvordan de ville hevde seg i konkurranse med jevnaldrende fra steder i Norge som både har bedre treningsmuligheter og konkurransemuligheter.

Det første møtet med friidrettshallen og alle utøverne gjorde at nervene ble litt mer synlige, men da konkurransene først kom i gang gikk det over, og resultatene lot ikke vente på seg. Utøverne fra Vadsø viste at de var helt på høyde med de andre utøverne i sine klasser og i løpet av helga ble det satt mange nye personlige rekorder og det ble flere topp 10 plasseringer. Jenny Marie Kirkeeide hoppet seg til 7. plass i lengde jenter 15 år og Simon Gustav Nilsen fulgte opp med 8 plass i lengde gutter 15 år. I kule gutter 12 år kom David Moen på 8. plass, samme plassering som Sondre Dolonen Roska fikk i kule gutter 13 år. Her fulgte Said Quadi opp med 10. plass i samme klasse. 

Stafett er ikke noe det er trent mye på, likevel stilte klubben med to lag. Et i gutter 13/14 år og et i mix 15/16 år og på mixstafett 15/16 år ble det pallplassering. Her kom laget fra Vadsø på 3. plass. 

Bamsequiz ble til sommerleir

Foruten tradisjonelle friidrettskonkurranser ble det også arrangert en Bamsequiz der hovedpremien var gratis deltakelse på Norges Friidrettsforbunds sommerleir i juli. Den heldige vinneren av denne konkurransen var Serine Tennefoss Haugvoll. Serine har drevet med friidrett kun i et halvt år, men hadde allerede litt kjennskap til sommerleiren til forbundet. Etter å ha sett bilder på Instagram syntes hun det virket som er morsom ting å være med på. At hun derimot skulle vinne deltakelse hadde hun aldri trodd.

 

Ga mersmak

Selv om Bamselekene var mye større enn det utøverne fra Vadsø hadde sett for seg ga deltakelsen mersmak og planleggingen av ny tur til neste år er allerede i gang. Da gjenstår det bare å se om vi nok en gang klarer å samle inn de pengene som kreves for å delta, og kanskje kan vi ta med oss en enda større tropp fra Vadsø til neste års Bamseleker.