Tre feriemål skiller seg ut for reiselystne nordmenn i sommer.

Spania ligger fortsatt på topp, 1 av 5 nordmenn (20 prosent) oppgir at de har tenkt seg dit. På andreplass ligger Sverige med 16 prosent, tett fulgt av Danmark med 15 prosent av de spurte.

Dette kommer fram i en reiseundersøkelse Finn.no har gjennomført i samarbeid med Norstat.

Undersøkelsen viser også at USA og Italia er blant destinasjonene som øker mest, med en vekst på henholdsvis 20 og 10 prosent sammenlignet med 2017.

– At Spania, Sverige og Danmark fortsatt ligger på topp over nordmenns sommerfavoritter, overrasker ikke. Spania har vært et populært reisemål for nordmenn i mange år, og våre naboland er alltid populære, sier Terje Berge. Han er kommersiell direktør i FINN reise:

Berge synes derimot at tallene for USA og Italia er interessante.

– Data viser at USA har vokst voldsomt så langt i 2018, og undersøkelsen bekrefter at dette er et av landene svært mange vil til i år. At Italia øker i popularitet tyder nok også på at flere nordmenn er åpne for å utforske andre deler av Sør-Europa, i tillegg til Spania.

På spørsmål om hvorfor man reiser til den valgte destinasjonen svarer hele 45 prosent at det er fordi de har vært der før. Og 74 prosent av disse igjen sier at de har reist til dette stedet tre eller flere ganger.

I tillegg til å ha feriert på destinasjonen før, svarer 32 prosent at enkel reisevei er en av grunnene til at de har valgt det aktuelle feriestedet. 29 prosent svarer også at bra stemning og atmosfære er blant årsakene, og 27 prosent har valgt det fordi det er solsikkert.

Saken fortsetter under bildet.

Bare 20 prosent begrunner valget av årets sommerdestinasjon med at det er «trygt». Og på spørsmål om frykten for terror påvirker valg av reisemål i sommerferien, svarer 52 prosent nei.Til sammenligning svarte 45 prosent nei i fjor.

– Det begynner heldigvis å bli en liten stund siden det har skjedd terrorangrep på de mest populære feriemålene, og dette påvirker selvfølgelig ferievanene våre. Vi ser at færre er bekymret for terror i år enn i fjor, sier Berge.

Undersøkelsen viser også at sydenferie (42 prosent), storbyferie (32 prosent) og kultur- og opplevelsesferie (24 prosent) er de mest populære ferietypene i sommer.

Sydenferie har imidlertid gått noe ned i popularitet siden i fjor (45 prosent i fjor, 42 prosent i år), mens storbyferie har økt (29 prosent i fjor, 32 prosent i år).

I tillegg ser man en oppgang i fjell- og viddeferie, festivalferie og aktivitetsferie (surf, sykkel, golf, yoga, klatring) .

– Våre tall viser at aktivitetsferier, særlig det å gå i fjellet, har blitt mer og mer populært blant nordmenn de siste årene. Det bekrefter også DNT ut fra besøkstall på sine turisthytter, uttaler Terje Berge. (ANB)

Mest populære reisemål juli 2018 (fra undersøkelsen):

  • 1. Spania
  • 2. Sverige
  • 3. Danmark
  • 4. Hellas
  • 5. Italia
  • 6. Kroatia
  • 7. Tyskland/Frankrike/USA
  • 8. Portugal
  • 9. Polen
  • 10. Thailand