Jovsset tapte mot staten i Høyesterett: – Han er så klart skuffet

I RETTEN: Her er Jovsset Ánte Sara og advokat Trond Pedersen Biti avbildet i tingretten.

I RETTEN: Her er Jovsset Ánte Sara og advokat Trond Pedersen Biti avbildet i tingretten. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det sier hans advokat, Trond Biti.

DEL

Torsdag vant staten saken om reintallsreduksjon, i Høyesterett.

Høyesterett fant under dissens fire mot én at vedtaket om å redusere reinflokken til 75 dyr var gyldig og at det ikke krenket Jovsset Ánte Saras rettigheter.

Det var skuffende for reindriftsutøveren som er fra Kautokeino.

Går videre med saken

– Han hadde sett begge resultatene for seg, men er så klart skuffet. Han trodde han var ferdig med prosessen nå, men vil gå videre. Vi går til menneskerettighetskomiteen med saken, sier hans advokat Trond Biti.

Jovsset har tidligere vunnet saken i tingretten og lagmannsretten. Det mener advokaten er positivt for å gå videre.

– Når man går videre så er det positivt at man har både enstemmig dom fra lagmannsretten og et mindretall i Høyesterett som har forståelse. Høyesteretts mindretall sier at dette inngrepet, å redusere fra 150 til 75 reinsdyr, ikke var nødvendig for å ivareta den samlede reindriften her. Han og de andre er så få, han har så lite reintall at det er aldri en trussel for den samlede reindrifta. Det er et godt grunnlag å gå videre og vise til begrunnelsen her, sier Biti og fortsetter:

– Vi har et håp om at menneskerettighetskomiteen legger til grunn nødvendighetskriteriet her, at man tar utgangspunkt i samenes egen forståelse av saken. Både staten og flertallet i norsk høyesterett tar ikke hensyn til dette.

– Overformynderiholdning

– Mener du at samenes syn er blitt overkjørt i saken?

– Det er en overformynderiholdning. Jeg tror vi har en god sak i menneskerettighetskomiteen. Han som var i mindretall i dag i Høyesterett sier egentlig at dette er et internt anliggende som samene selv bør bestemme. Det er synd at det tas utgangspunkt i at samene ikke vet sitt eget beste. Tankegangen om å ta utgangspunkt i hva urfolk selv mener ser man har støtte hos noen i Høyesterett, men ikke hos de fire som gjorde at man tapte saken.

– Reduksjon betyr avvikling

Han legger til at ingen i Sametinget eller Norske Reindriftssamer Landsforbud støtter reintallsreduksjonen.

– Hva ville konsekvensene blitt for Jovsset, om han måtte redusere reintallet?

– Da kan han bare slutte, han vil aldri oppnå tilskudd. Staten vil se på han som en hobbyaktør. Han vil aldri få en inntekt med 75 rein. Det innebærer at han må avvikle reindriften.

Artikkeltags