Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen vil beholde alle domstolene

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen vil opprettholde alle rettssteder i Norge, men slå sammen rettskretser, opplyser justisminister Monica Mæland (H).

– Vårt utgangspunkt er at vi trenger domstolene tilgjengelig for alle som trenger det, slik at de kan få prøvd sine saker innen rimelig tid, og slik at domstolene kan fatte riktige avgjørelser uansett hvor man bor i landet vårt, sa Mæland på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Justisdepartementet kommer isteden med et alternativ forslag. Forslaget går ut på en struktur der alle rettsstedene opprettholdes, og i praksis styrkes, mens rettskretsene, altså domstolenes geografiske virkeområde, blir slått sammen.

Ny modell

Mæland kaller det Sogn og Fjordane-modellen og refererer til at Sogn og Fjordane tingrett ble etablert da Sogn tingrett og Fjordane tingrett slo seg sammen 1. juli 2017.

Den regjeringsoppnevnte Domstolkommisjonen foreslo i høst å redusere antall tingretter fra 60 til 22 ved å gjennomføre en rekke sammenslåinger.

Kommisjonen mener at det bør foretas en kraftig sentralisering av domstolene i samtlige fylker. En rekke små tingretter foreslås slått sammen med andre og i hovedsak samlet i større byer.

Etter at kommisjonen hadde lagt fram sitt forslag, sa statsminister Erna Solberg (H) at kuttet fra 60 til 22 tingretter trolig ville være altfor kraftig.

Jubler

Vetle Langedahl, stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, jubler for tinghusene i Finnmark.

– For oss har rettssikkerheten til innbyggerne alltid vært det viktigste. Vi skal ha domstoler som er tilgjengelig for alle uansett hvor man bor, sier han

Han viser til at det er stor ubalanse mellom fordelingen av saker i domstolene, og at den nye ordningen blir mer fleksibel.

– Noen tingretter har få saker, mens andre har altfor mange. Derfor endrer vi rettskretsene slik at sakene fordeles bedre og vi kutter ned på administrasjon, sier Vetle Langedahl.

Når man ikke er tvunget til å føre saken for én bestemt domstol dersom det er kø der, betyr det at saksbehandlingstiden i norske domstoler kommer til å gå ned.

– Samtidig er dette et viktig vedtak for å ivareta kompetansen om samiske interesser i Finnmark ved at Indre Finnmark rettskrets og domstol opprettholdes som i dag, med sin særegne rolle i det norske rettssystemet, sier Vetle Langedahl


Kommentarer til denne saken