«Regjeringa foreslår 18 prosent inntektskutt for fiskere»

IKKE LENGER ALENE: Fiskere i vestfylket kan få del i kvotefisket av kongekrabbe. Arkvibilde av krabbefisker i Varanger.

IKKE LENGER ALENE: Fiskere i vestfylket kan få del i kvotefisket av kongekrabbe. Arkvibilde av krabbefisker i Varanger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringa foreslår 18 prosent inntektskutt. Nei, det er ikke for seg selv eller for velferdsprofittørene. Det er heller ikke for oppdrettsmilliardærene, sykehusdirektørene eller trålerrederne.

Inntektskuttet rammer nemlig fiskerne i Øst-Finnmark. Med et pennestrøk kuttes en viktig del av livsgrunnlaget. Regjeringa mener de tjener for mye på kongekrabbefangsten. Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) har 9. juli sendt ut brev på høring om at også fiskerne i Vest-Finnmark skal delta i kvotefangsten på kongekrabbe i Øst-Finnmark.

Den eneste begrunnelsen for forslaget er at fiskerne i Øst-Finnmark har høyere årsinntekter enn fiskerne i Vest-Finnmark. En virkelig original Robin Hood-politikk!

Dersom forslaget blir gjennomført vil kongekrabbekvota bli fordelt langt flere fiskere, og statsråden presenterer selv regnestykket som viser at inntektene for fiskerne i Øst-Finnmark fra kongekrabbefangsten vil bli redusert med 18 prosent, fra 390.910 kr til 320.385 kr.

Nylig la fiskeriminister Nesvik (Frp) frem «kvotemeldinga», stortingsmeldinga om nye kvotereguleringer i de norske fiskeriene. Der er det ikke et eneste forslag eller vurdering i den retning som nå foreslås. Nesvik vil ikke gi en eneste fisk fra trålerne til kystflåten. Et klarere uttrykk for en fullstendig feilslått fiskeripolitikk er høringsbrevet av 9.juli.

Det er ingen forvaltningsmessig begrunnelse for forslaget om kongekrabbefangsten, utover at statsråden vedgår at det legges helt nye prinsipper til grunn. Ja, det har han nok rett i. Det har vel aldri skjedd tidligere at fangstreglene i fiskerinæringa endres fordi regjeringa mener at en gruppe fiskere tjener for mye! Og av alle fiskere i Norge er det altså fiskerne i Øst-Finnmark med båter mellom 6 meter og 15 meter, den minste kystflåten, som tjener for mye etter Solberg-regjeringas mening. Høringsbrevet fra fiskeriminister Harald Tom Nesvik(Frp) er uttrykk for en splitt- og herskpolitikk som viser Solberg-regjeringas fiskeripolitikk i all sin råskap.

Rødt håper forslaget i høringsbrevet blir avvist, men det er kanskje for mye å håpe at Solberg-regjeringa vil la seg stoppe i svekkinga av kystfiskeriene.

Rødt mener at dersom antall fiskere som kan delta i kvotefangsten på kongekrabbe i Øst-Finnmark skal utvides må fiskerne i Øst-Finnmark med båter under 6 meter få tilbake deltakerretten de har blitt fratatt av Solberg-regjeringa.

.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken