Gå til sidens hovedinnhold

Rødgrønn garanti: – Finnmark består som eget fylke

Artikkelen er over 4 år gammel

Med regjeringsskifte blir ikke Finnmark tvangssammenslått med Troms. Det garanterer både Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Audun Lysbakken (SV) har tidligere gjort det samme.

– Med oss i regjering blir ikke dette grunnlag for forhandlinger. Det er en hovedsak for oss, og den er vi ikke villige til å forhandle bort uansett regjeringskonstellasjon der vi deltar, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Finnmarken.

Omtrent det samme sier Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsminister hvis det blir regjeringsskifte.

– Finnmark ønsker ikke å bli slått sammen med Troms. Det tar vi på alvor. Hvis jeg blir statsminister, skal Finnmark forbli Finnmark dersom fylkestinget søker om det. Det betyr også at min regjering vil utnevne en egen fylkesmann for Finnmark, sier Støre til Finnmarken.

Egen fylkesmann

Også Slagsvold Vedum er klar på at Troms og Finnmark ikke skal ha felles fylkesmann om det blir regjeringsskifte.

Da Finnmarken i august intervjuet SV-leder Audun Lysbakken, var han klokkeklar på at SV er motstander av alle former for tvangsekteskap, også mellom fylkeskommuner.

– Finnmark skal selv få bestemme om de vil bestå som egen fylkeskommune. Vi vil aldri inngå i en flertallskonstellasjon som mener noe annet, uttalte Lysbakken.

Lederne for alle de tre rødgrønne partiene som satt åtte år i regjering, garanterer altså at Finnmark fylkeskommune ikke blir slått sammen med Troms. Vel å merke hvis fylkeskommunen søker om det, noe som helt sikkert vil skje. Fylkestinget har i to vedtak gått mot sammenslåing.

Med regjeringsskifte skal vi også slippe å få felles fylkesmann med Troms. En ny regjering vil reversere ansettelsen av Elisabeth Aspaker som fylkesmann i begge fylkene. I praksis betyr det at hun blir fylkesmann i Troms.

Hjertesak for Sp

Kampen mot sentralisering er som kjent en hjertesak for Senterpartiet. Slagsvold Vedum er ikke i tvil om at Finnmark blir taperen ved sammenslåing med Troms.

– Regjeringen har vedtatt at Vadsø skal være hovedsete for felles fylkesmann, men magneteffekten vil gjøre at stadig mer blir å skje i Tromsø. Dette vil man merke i enda større grad med sammenslåing av fylkeskommunene. Historien viser at sentralisering fører til mer sentralisering, sier han.

Han er forundret over at regjeringen og deres støttespillere ikke er mer opptatt av avstandene.

– Finnmark og Troms er enormt stort, langt større enn den merkelige regionen Viken med Østfold, Akershus og Buskerud som regjeringen merkelig nok også fikk flertall for. Vi vil reverse begge og alle andre tvangssammenslåinger, sier Slagsvold Vedum.

 

Kommentarer til denne saken