Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot regjeringens korona-tiltak: - Dette er 22. juli om igjen

Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk Industri sammenlikner håndtering av koronakrisen med håndteringen av 22. juli-terroren.

(Nettavisen): Bransjeorganisasjonen Norsk Industri la tirsdag frem en oppdatert situasjonsanalyse for industrien, den femte korona-analysen fra organisasjonen. Analysen baserer seg på over 520 innspill fra medlemsbedrifter i løpet av det siste døgnet.

NHO-organisasjonen fremmer også forslag til tiltak i forkant av at regjeringen fredag skal innstille på nye strakstiltak i forbindelse med koronaviruset.

Og adm. direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og bransjedirektør Knut Sunde la på en pressekonferanse tirsdag vekt på at de er mer og mer avhengig av presise tiltak fra regjeringens side.

Unødige skader

- Flere og flere økonomer advarer nå mot tiltak som påfører økonomien unødige skader. Vi kan ikke håndtere denne krisen, sa en alvorstynget Lier-Hansen på en pressekonferanse tirsdag. Han vil derfor ha en slutt på mange av de restriktive tiltakene som er satt i fang og som han mener kveler næringslivet og industrien.

- Store industriland som Tyskland og Sverige satser nå titusenvis av milliarder. Men det er nå viktigere enn noen gang at vi ikke kaster bort konkurransekraft slik at vi stiller med et handicap når ting en gang normaliserer seg.

Ikke misunnelige

- Vi er ikke misunnelige på andre næringer, men det handler om å prioritere bedrifter vi skal leve av.

Lier-Hansen er også oppgitt over at enkelte kommuner legger det han mener er helt unødige hindringer som begrenser arbeidskraft over kommunegrensene.

- Sånn kan vi ikke ha det, fordi det har ingenting med smittevernet å gjøre, sa Lier-Hansen på pressekonferansen. Han mener disse begrensningene er helt håpløse.

- Sånn kan vi rett og slett ikke ha det. Dette er 22. juli om igjen, hvor ulike forvaltningsnivåer løper i beina på hverandre. Dette er totalt unødvendig og uansvarlig. det er bare ett svar på det, og det er en kriseledes som forvaltes av staten. Vi må ikke forsterke krisen basert på kommunal selvtekt.

Norsk industri mener det i realiteten nå er kommuneleger som styrer landet.

Trist

- Det er ikke sånn at hvem som helst er ekspert på dette viruset. Det er fullt mulig å gjennomføre disse bevegelsene uten at det kommer i konflikt med smitteverntiltakene. Det som er så trist, er at dette er bedrifter som kan drive med "business as ususal", advarte Lier-Hansen.

Det sentrale er at det ikke skal gjennomføres tiltak som ikke påfører samfunnet unødige kostnader. Eksportbedriftene er de sentrale.

- De sørger for at samfunnet har en høy grad av spissteknologisk kompetanse.

Tredeling

Industrien kan ifølge Norsk Industri grovt sett tredeles slik:

- En del har så store problemer at de har en betydelig andel permitterte og/eller vil permittere ytterligere flere innen svært kort tid.

- En del har store problemer, men er i startfasen av permitteringer, men ser det fort kan bli større problemer innen påske.

- En del har noenlunde full eller tilnærmet full produksjon, ofte ved hjelp av kreative medarbeidere og tiltak for å bistå i å holde produksjonen i gang.

- Vi har en tredelt industri der en betydelig andel har stor problemer For første gang har vi en krise der etterspørselssiden og tilbudssiden rammes samtidig. Industrien kommer ikke tilbake, sa Sunde på pressekonferansen.

Et forslag er å redusere arbeidsgiveravgiften, som treffer bredt og er enkelt å gjennomføre. En annen modell er som danskene å kompensere for omsetningsfall.

Kommentarer til denne saken