Rådmanntittelen kan forsvinne. Det synes Bente er helt greit

SØSKEN OG RÅDMENN: Bente og Harald Larssen er søsken og rådmenn i henholdsvis Porsanger og Lebesby. Førstnevnte vil gjerne bytte tittel til det mer kjønnsnøytrale kommunedirektør, slik regjeringen anbefaler.

SØSKEN OG RÅDMENN: Bente og Harald Larssen er søsken og rådmenn i henholdsvis Porsanger og Lebesby. Førstnevnte vil gjerne bytte tittel til det mer kjønnsnøytrale kommunedirektør, slik regjeringen anbefaler. Foto:

- Jeg har ingenting imot å bli Finnmarks første kommunedirektør, sier Porsanger kommunes rådmann, Bente Lars­sen.

DEL

Det sier hun til den samiske avisa Ságat i Lakselv.

Kjønnsnøytral tittel

Bakgrunnen er at regjeringen i den nye kommuneloven oppfordrer til at kommunene bytter tittel fra rådmann til kommunedirektør, som er en kjønnsnøytral tittel. Porsanger kommunes rådmann Bente Lars­sen forteller til Ságat at hun ikke har noe imot å endre benevnelse til kommunedirektør om det skulle bli tilfellet.

– Det er jo gjort en oppfordring til at kommunene bytter benevnelse fra rådmann til kommunedirektør. Vi får følge det opp og kommunestyret får bestemme om jeg går inn i 2020 som rådmann eller kommunedirektør, sier hun til avisen.

Bekvem som rådmann

BEKVEM: Nina Bordi Øvergaard er bekvem med rådmanns-tittelen, og sier den er godt innarbeidet i Sør-Varanger kommune.

BEKVEM: Nina Bordi Øvergaard er bekvem med rådmanns-tittelen, og sier den er godt innarbeidet i Sør-Varanger kommune. Foto:

Den andre kvinnelige rådmannen i Finnmark, er rådmann Nina Bordi Øvergaard i Sør-Varanger kommune.

Hun sier til iFinnmark at hun har hørt om oppfordringen fra regjeringen, men dette er noe som foreløpig ikke er tatt opp i Sør-Varanger, verken fra politisk hold, eller i den administrative ledergruppa.

– Tittelen rådmann er godt innarbeidet i Sør-Varanger kommune, og jeg er veldig bekvem med å være rådmann, selv om jeg er kvinne, sier Nina Bordi Øvergaard.

– Men på den annen side, om det nye kommunestyret vil at vi skal endre rådmann til kommunedirektør, så vil jeg være veldig bekvem med det også, sier hun til iFinnmark.

Ikke ulovlig

Det blir ikke ulovlig å fortsette med rådmannstittelen, men departementet vil oppfordre kommunene til å bruke kommunedirektør. Tittelen administrasjonssjef er ikke nevnt i forslaget til ny kommunelov.

Dagens kommunelov bruker begrepet «administrasjonssjef» og ikke «rådmann». Men nærmest alle kommuner har ansatt en rådmann.

Rundt 120 av landets rådmenn er kvinner i dag.

Artikkeltags