Gå til sidens hovedinnhold

Qvænbrygg er mestere i å doble alt de driver med: – Nå skal vi doble produksjonen av øl

Fra 2019 til 2020 har kameratene bak Qvænbrygg AS i Vadsø doblet både inntektene og overskuddet. Nå satser de på en ny dobling, når de vil tappe enda flere flasker med øl.

For abonnenter

– Vi har mye spennende på gang, og vi gleder oss til det åpner opp med tanke på salg til utelivsbransjen. Vi vil ha det slik, at når du drar på en festival, en uteplass eller restaurant i Finnmark, så skal Qvænbrygg være et naturlig valg på din tappekran, forteller Stian Feldt Didriksen i Qvænbrygg til iFinnmark.

LES OGSÅ: De har drevet på hobbybasis i mange år, nå starter de på eget mikrobryggeri: – Vi skal erobre nord for Ekvator

LES OGSÅ: Dette er byens nye bryggeribygg

Qvænbrygg AS ble etablert i Vadsø i 2018 av Stian Feldt Didriksen, Torgrim Jankila, Ole Kristian Gaski og Kåre Pettersen. Siden oppstarten har de utviklet for salg ti sorter øl på 4.7%, samt tre sorter noe sterkere brygg.

LES OGSÅ: For ett år siden lanserte de sin første øl. Slik gikk det

Penger til utvikling

Qvænbrygg startet i 2019, og Didriksen sier de fremdeles er i oppstartsfasen. Dermed tas det ikke ut lønn i selskapet, alt går på dugnad. Pengene de tjener, går til utstyr, slik at de kan realisere nye planer og ta viktige investeringer.

– Alt vi får inn av inntekter går tilbake til produksjonen. Vi ønsker å øke volumet i salg, og det gradvis. Planen ligger der om å doble produksjonsvolumet i løpet av 2020, sier ølmannen.

LES OGSÅ: Stian og Martin gir lokalet nytt liv. Denne gangen med ølutsalg: – Jeg får litt panikk av tomme butikker

Da kommer overskuddet på 334.114 kroner fra fjoråret godt med. Selskapet doblet også salget. Inntektene ble videre økt fra 635.530 kroner til 1.265.863 kroner.

– Vi har resultater nå som tilsier at vi kunne ansatt folk, men vi prioriterer å bruke penger på å utvikle bedriften, sier Didriksen.

Og slik vil det være også fremover.

– Så lenge stemninger er god, er det gøy. Vi vil ikke jobbe dugnad resten av livet, da målet er å skape en solid bedrift, med arbeidsplasser. Men vi tar det gradvis, sier han.

LES OGSÅ: Startet opp i fjor, men tenker allerede på å selge til utlandet: – Kurven går alvorlig bratt

Mimrer

Stian Feldt Didriksen og de andre ølvennene i Qvænbrygg har i dag et utsalgssted sentralt i Vadsø. Der selger de også lokalmat, og butikken har vært godt besøkt.

– Butikkutsalget for øl har blitt godt mottatt, og det har også de andre lokale produktene som har fått plass i butikken, blitt. Vi skal fortsette å ta imot lokale produkter, så lenge etterspørselen er der, sier Stian.

Han ønsker seg ikke tilbake til oppstartstiden da de kjørte ut øl til kundene for å få salg.

– Vi brukte mye tid og krefter på å kjøre rundt og levere øl. Vi brukte til og med taxi til denne jobben, og det var kanskje i grenseland for hva som var tillatt. Nå har vi butikken, og vi ønsker fortrinnsvis folk inn til dette utsalgsstedet når det gjelder lokalt salg, sier han.

Ut til folket

Men brygget har også kommet seg ut i landet. Nå selges det via ølkjeden Gulating, og er å få tak i både i Bodø og Tromsø blant annet.

– Vi ser at salget går godt i de to byene. Vi håper videre at vi kan bli representert over hele landet. Vi er også i dialog med Vinmonopolet om å få inn produkter der, sier Didriksen.

For å få realisert sine planer om å ekspandere, må investeringer til. I første rekke er det snakk om å automatisere flaskelinjen, og også øke volumet av salg på fat.

– Det å automatisere flaskelinjen vil gjøre at vi kan øke volumet på salg, kanskje til opp mot 30.000 liter for neste år. For et mikrobryggeri er det fremdeles lite, og kanskje det Mack brygger på en litt dårlig mandag, sier Stian, og setter det hele i perspektiv.

– Bedriften ser ut til å gå godt. Det er ikke i tankene deres og ta opp lån for å satse hardt videre?

– Vi øker heller sakte, men sikkert i stedet for å ta opp voldsomme lån og bygge et svært bryggeri. Det er den veien vi har valgt, avslutter Stian Feldt Didriksen.

Kommentarer til denne saken