(Kirkenes By)

– Etter hva jeg forstår er denne saken svært viktig for Litauen, sier professor i statsvitenskap Tomas Janeliunas ved Universitetet i Vilnius til NTB.

Janeliunas tror at president Gitanas Nauseda følger saken tett.

– Han vil være direkte involvert i å tilrettelegge for en mulig utveksling. Det er han som må signere benådingen som gjør at en person blir løslatt fra litauisk fengsel, sier professoren.

Tror lovinitiativ kommer fra presidentskapet

Den 16. oktober siterte det litauiske nyhetsbyrået Baltic News Service (BNS) anonyme kilder på at Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann som er dømt i Russland.

BNS navngir ikke Frode Berg, men Berg er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland. Samtalene mellom de tre landene skal ifølge nyhetsbyråets kilder ha pågått i flere år, men president Nauseda skal ha gått med på utvekslingen tidligere i oktober.

Samtidig ble det klart at Dainius Gaizauskas, som leder den nasjonale sikkerhets- og forsvarskomiteen i det litauiske parlamentet, 15. oktober la fram et lovforslag som kan legge til rette for spionutvekslingen.

– Det antas at initiativet til den såkalte spionutvekslingsloven er tatt av presidentskapet i Litauen, men offisielt er det formannen i sikkerhets- og forsvarskomiteen som har skrevet lovforslaget, sier Janeliunas.

Vil innrømme spionasje

Lovforslaget skal behandles i det litauiske parlamentet 7. november. Det har likevel skapt debatt i Litauen fordi opposisjonen mener at de lovene som skal til for å kunne gjennomføre en utveksling, allerede er på plass.

Samtidig har opposisjonen reagert på en formulering i loven hvor Litauen i praksis vil innrømme at litauerne som er involvert i en utveksling, var agenter.

– Denne formuleringen vil bety at slike utvekslinger kun kan finne sted etter at det offisielt har blitt anerkjent at den litauiske borgeren spionerte på et annet land, sier Janeliunas.

Han viser til at opposisjonen har uttrykt bekymring for at det i fremtiden kan oppstå tilfeller hvor andre land kan fabrikkere spionsaker mot litauere, for på den måten å senere bruke litauerne som forhandlingskort i utvekslingssaker.

Uklar politisk situasjon

I et intervju med den litauiske avisen 15 minutes avviser Gaizauskas kritikken fra opposisjonen og sier at det er behov for mer åpenhet i slike saker. Han innrømmer samtidig at han konsulterte presidentskapet under arbeidet med loven.

Professor Janeliunas er usikker på om lovforslaget vil gå igjennom i parlamentet 7. november.

– Det er en veldig uklar politisk situasjon der, fordi den regjerende koalisjonen av og til sliter med å få flertall, sier Janeliunas, og fortsetter:

– Men det er generelt en positiv holdning hos alle de berørte i Litauen, og jeg tror de vil finne en riktig måte å gå videre med en mulig utveksling, sier han.

Erna Solberg til Litauen søndag

Statsminister Erna Solberg er på reise i Litauen førstkommende søndag og mandag. Ifølge programmet hennes skal hun blant annet i møte Litauens statsminister Saulius Skvernelis.

– Møtet har ikke sammenheng med Frode Berg-saken, sa statssekretær Rune Alstadsæter (H) til NTB i forrige uke.

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes opplyser til NTB torsdag at han ikke har hørt om noen ny utvikling i saken de siste dagene, og at de i utgangspunktet venter på behandlingen av lovforslaget i Litauen.