TROMSØ: Professor i medisinsk biologi, Ørjan Olsvik, ved UiT Norges arktiske universitet sier at det nå har kommet flere lovende studier som har konkludert med at en eldre medisin mot malaria viser seg å ha god effekt på Covid-19-viruset.

Ei gruppe i Frankrike i samarbeid med både amerikanske og vietnamesiske forskere har testet medisinen på koronasmittede pasienter. Ifølge professoren viser studiene at medisinen har god effekt mot sykdommen.

– Sammen med et antibiotikum som heter azitromycin har denne malariamedisinen kalt hydroksy-klororinfosfat, vist seg å ha god effekt mot sykdommen, forteller Olsvik.

I USA har Donald Trump meldt at malariamedisin vil raskt bli godkjent for bruk på Covid-19-pasienter. Ulike medier melder likevel at myndighetene ikke har godkjent medisinen helt ennå. Bloomberg melder at medisinen først skal innom klinisk testing.

Medisinen har få alvorlige bivirkninger i behandling av malaria og er blitt brukt siden 1944.

Rasjonerer malariamedisin

Statens legemiddelverk meldte tidligere i uken at malariamedisinen Plaquenil nå rasjoneres. Det er meldt om hamstring av malariamedisinen, etter rykter om at den kan virke mot Covid-19. Derfor utleveres den kun på blå resept. Foreløpige resultater viser at det er svært usikkert om denne medisinen virker mot koronaviruset, skrev Legemiddelverket da rasjoneringen ble innført mandag ifølge NTB.

– Legemiddelverket hadde da de tok beslutningen ikke de to nyeste hovedarbeidene som er essensielle for å trekke konklusjonene som US FDA har gjort, sier Olsvik.

Medisinen er ifølge professor Olsvik billig å produsere og lett tilgjengelig.

Han viser til studiene som er kommet de siste dagene.

– God virkning

– Medisinen er blitt testet ut siden årsskiftet, da utbruddet kom. Nå konkluderer testene fra Frankrike, Vietnam og USA at medisinen har god virkning mot sykdommen, sier Olsvik.

Det er pågående over 20 kliniske studier av medisinen, skriver ABC News, som også omtaler de lovende studiene av malariamedisinens effekt på det nye koronaviruset.