(Nettavisen): En økning i smittespredningen i Norge gjør myndighetene bekymret. Nå settes bremsene på igjen.

– Koronaviruset tvinger oss igjen til å stenge landet, innledet helseminister Bent Høie på pressekonferansen fredag.

Høie opplyste at det nå vil bli innført et nasjonalt skjenkestopp.

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sa helseministeren på pressekonferansen.

Skjenkestopp-presisering

Denne formuleringen fra Høie gjorde imidlertid at det en tid hersket noe forvirring om skjenkestoppen gjaldt fra midnatt natt til lørdag eller natt til søndag.

Spørsmål ble stilt på sosiale medier, og Nettavisen tok kontakt med to personer som driver utesteder som heller ikke var sikre når forbudet ville bli gjeldende.

Nå er det imidlertid blitt presisert at forbudet gjelder natt til førstkommende søndag, skriver NTB, som har tatt en ekstra sjekk med de aktuelle myndighetene.

Solberg: – Viktig å bremse

Nettavisen snakket med statsminister Erna Solberg (H), som er på en tre dagers reise i Lofoten og Vesterålen.

– Hvorfor var det nødvendig med disse tøffe innstrammingene nå?

– Det er fordi smittetallene har gått opp, at smittesituasjonen i Europa har økt enda mer, noe som gjør at det er viktig nå å si at vi må bremse opp for å sikre at vi har kontroll fremover, sier Solberg til Nettavisen.

– Hvor sikker er du på at dette er tilstrekkelig?

– Vi kan aldri være skråsikre på disse tingene, vi vet ikke nå om det er enda større spredning enn vi ser – for vi ser det er mange ungdommer som ikke har noen særlig symptomer, men nå vil vi altså komme med restriksjoner på treffpunkt og så håper vi at folk skjønner hvor viktig det er å følge helsemyndighetenes råd.

Minnet om WHO-uttalelse

Helsedirektør Bjørn Guldvog minnet om alvorligheten i situasjonen i verden i dag.

– Den situasjonen vi står i nå er kanskje den mest alvorlige helsesituasjonen vi som lever nå vil stå igjennom livet vår, sa Guldvog og trakk fram en uttalelse fra WHO-direktør Tedros Ghebreyesus.

– Lederen for Verdens helseorganisasjon sier situasjonen i dag vil sette spor for verdens land i flere tiår framover. Jeg tror det er riktig, også for Norge. Det er nå vi kan påvirke denne utviklingen.

Helseminister Bent Høies budskap fredag:

 • Utbruddene de siste ukene viser hvor sårbare er.
 • Det er fortsatt liten smitte i Norge, men økningen vi ser nå er urovekkende.
 • Vi er nødt til å bremse for å beholde kontrollen.
 • Vi beholder grensen på 200 personer for arrangementet. Vi åpner ikke for arrangementet for 500 personer. Vi åpner ikke for kamper mellom voksne i idretten.
 • Forbudt å selge alkohol over hele landet fra midnatt (fra og med midnatt natt til søndag).
 • Vi ber arbeidsgivere sørge for at bare halvparten benytter kollektivtransport.
 • Munnbind er ikke et alternativ til å holde minst én meters avstand. Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbindet, men det er situasjoner der munnbind kan være et supplement.
 • Idretten åpnes ikke ytterligere opp nå, og det blir ikke lempet på 1-metersregelen på kinoer og andre arrangementer.
 • Rådet om munnbind kommer ikke i dag. Mer detaljerte råd vil komme fram mot 14. august.
 • Vi vil styrke mottak og kontroll av reisende som kommer til Norge.
 • Det skal bli enkelt å teste seg når du kommer til flyplasser eller havner.
 • Vi kommer ikke til å åpne for land utenfor EU og EØS-området nå.
 • Smitterådene er like viktige som før.
 • Når vi skal ha fest må vi ikke invitere mer enn 20 personer.
 • Vi kan være smittet uten å ha noen symptomer. Det innebærer at vi kan smitte mange andre uten å ha den ringeste anelse om hva vi gjør. Derfor er det så viktig å følge smitterådene.

Frykter nye smittefester

«Vi må bremse opp nå, for å beholde kontrollen på koronaviruset», skriver statsminister Erna Solberg på Facebook, et budskap helseministeren gjentok på pressekonferansen.

Til Nettavisen kommer statsministeren, som nå befinner seg i Leknes i Lofoten, også med en formaning før en ny helg med fester som har bidratt til smitteøkning. Hun ber unge og voksne respektere reglene om avstand og hvor mange som kan samles om gangen.

– Må bremse for å beholde kontrollen

«Selv om smitten fremdeles er lav, ser vi på utviklingen med bekymring. Fordi tallene stiger. Og fordi vi ser hvor og når smitten sprer seg», skriver Solberg.

Hun sier det viktigste for henne og regjeringen er hensynet til liv og helse, barn og unge – og arbeidsplassene.

«Derfor må vi bremse opp for å beholde kontrollen. Det innebærer at man ikke må ha stor forventninger til nye lettelser de neste ukene», er statsministerens budskap.

Her er de danske munnbind-rådene

I Danmark, som også opplever økende smittetall, anbefaler myndighetene nå munnbind i en rekke situasjoner (Se faktaramme).

Her anbefales blant annet munnbind hvis du er pårørende og ikke kan holde avstand til en person som er i risikogruppen eller hvis du skal reise med offentlig transport, og det ikke er mulig å holde avstand.