– Det er kjempebra at Sametinget anerkjenner oss med 37.000 kroner. Det er en start, sier Kyrre Gram Franck (47).

Etter en drøm som kom til han ei natt i 2009, startet Franck arbeidet med å etablere Sjamanistisk Forbund. I drømmen var kvinner og menn fra alle verdensdeler samlet, og alle delte av sin kunnskap.

– Åndene viste meg at den tradisjonen vi en gang hadde, kunne bli levende igjen.

Befalt av ånder

Like før han våknet hørte han en klar stemme som befalte at han skulle startet Sjamanistisk Forbund i Norge.

Selv om han, allerede da han våknet, forsto at det var dette han måtte gjøre, lå starten langt inne. I tre år ble skisser og utkast liggende, før han faktisk gjorde noe med det.

– Jeg er født veldig åpen for det åndelige og kreftene i naturen. Første gang jeg gjorde en healing var jeg ikke mer enn fire – fem år gammel. Da la jeg hendene over det vonde kneet til mor mi – og smertene forsvant. Hvordan man blir klar over disse egenskapene er vanskelig å forklare, det er noe man bare vet.

Pratet med trærne

Franck har familie i Nesseby men har vokst opp i Troms. Her trivdes den unge gutten best ute i naturen hvor han pratet med dyr, med blomster og trær. En kommunikasjon som skjedde uten ord.

– Igjen er det vanskelig å forklare, det handler mye om intuisjon, at man er åpen for en åndeverden som tar kontakt gjennom naturen, at man lar følelser og emosjoner slippe til. Det handler om sanser vi i stor grad blir lært opp til å undertrykke.

Krevde mot

Også for Franck var det tøft å stå opp for det han trodde på, når det av omgivelsene ble sett på som fullstendig galskap.

– Det krevde mot å gå i gang, men jeg hadde ikke noe valg. For dette var det eneste riktige å gjøre. Etter ett år med intensivt arbeid sammen med fantastiske folk, ble Sjamanistisk Forbund i mars 2012 offisielt godkjent som egen trosretning.

Sjamanistisk Forbund har vigselsrett og rett til å tilby seremonier ved alle livets store milepæler.

Ånder i sentrum

– Hva er forbundets visjon, hva vil dere?

– Det er ikke alltid lett å uttrykke en visjon i ord, men jeg skal likevel forsøke. Åndene viste meg at det er viktig å fremheve det åndelige i tradisjonen fremfor det tekniske. Ved å skape offentlig aksept for et sjamanistisk livssyn og tro vil man også kunne skape rom for utvikling hos den enkelte. Sammen skal vi verne om og skape en levende kultur, hente igjen det vi har mistet.

Forbundet har i dag 15 medlemmer i Finnmark, de fleste i Hammerefest, Lakselv og Karasjok.

Hverdags-sjamanisme

– Sjamanisme er langt mer akseptert i dag enn det var bare for 10 år siden. Sjamanisme er egentlig et sekkebegrep hvor man på ulike måter og i ulike retninger innen det alternative, bruker sjamanismen som et verktøy. Her i Norge bruker vi ofte trommereisen som et redskap for å be åndeverdenen om hjelp, sier Franck.

I det daglige møtes interesserte blant annet til samlinger med trommereiser under hver fullmåne.

– Vi ser på oss selv som en del av en mye større helhet, med naturen i sentrum. Med ånder og udødelighet, med hekser og trollmenn. For oss er det naturlig å feire naturens rytme; fullmåner, høst- og vårjevndøgn, sommer- og vintersolverv. Du trenger ikke være medlem for å delta, alle er hjertelig velkommen.

Sjamanen Durek

– Tror du prinsesse Märtha Louises valg av livspartner, sjamanen Durek, baner breiere vei for sjamanismen i Norge?

– På mange måter er det stor forskjell på hva Durek holder på med, og det vi står for. Det vi ønsker, er å skape en sjamanistisk åndelig og religiøs kultur hvor det å holde på med sjamanisme blir en hverdagsbetegnelse, noe alle kan ta del i.

– At vi nå opplever større aksept tror jeg handler om at samfunnet utvikler seg og at vi har hatt folk før oss som har banet vei, som den kjente avdøde samiske sjamanen Ailo Gaup, sier Sjamanistisk Forbunds leder Kyrre Gram Franck.