Søndag ble Hans Kristian Amundsen fra Skoganvarre funnet død i Porsanger. Han ble meldt savnet av familien da han ikke kom hjem etter en joggetur tidligere på dagen.

Det ble satt i gang leteaksjon. Klokka 21:20 bekreftet politiet at han var funnet omkommet.

Hans Kristian Amundsen har vært en prominent pressemann og politiker. Han har blant annet jobbet som nyhetsredaktør i Finnmark Dagblad, Dagbladet og Arbeiderbladet, og hatt redaktørstillinger i Nyhetskanalen og A-pressen.

Han gjorde seg bemerket som sjefredaktør og administrerende direktør i Nordlys, der han var toppleder i ni år. 

Ap-topp i mange år

I 2011 sluttet han i pressen, og gikk over til politikken. 14. januar 2011 ble han utnevnt som statssekretær i daværende Fiskeri- og kystdepartementet i den rødgrønne regjeringen. 9. mai samme år gikk han over til Statsministerens kontor, og var statssekretær for daværende statsminister Jens Stoltenberg.

Etter regjeringsskiftet fortsatte han sin ledende posisjon i Arbeiderpartiet som leder for partiets sekretariat på Stortinget.

I januar i år sa han opp jobben etter at Giske-saken hadde satt sitt preg på partiet den siste tiden. Selv sa Hans Kristian Amundsen at han valgte å slutte for å bidra til at partiet kunne legge striden bak seg. I februar ble han konstituert som konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bane Nor. 

Hans Kristian Amundsen var gift med NRK-profil Karen Marie Berg, og sammen hadde de to barn. Han hadde også barn fra før. Det var kona som delte nyheten om mannens død på Facebook mandag formiddag.

«Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære,» skrev hun.

Var i gang med 22. juli-bok

Nå var Amundsen i gang med arbeidet med en bok om 22. juli-talene han skrev for Jens Stoltenberg, med planlagt utgivelse i høst. Boka har fått tittelen «Vi er et lite land, men et stort folk. Slik samlet vi Norge 22. juli - 22. august».

Hans Kristian Amundsen var statsministerens høyre hånd da terroren rammet Norge.

Tidligere i år fortalte han til VG at han selv var på toppen av en fjelltopp i Gratangen i Troms da bomben i regjeringskvartalet smalt i 2011. Han satt seg på flyet, og skrev Jens Stoltenbergs første tale.

– Jeg husker den lammende følelsen. Hva var i ferd med å skje med Norge? Det var som om grunnen ble revet bort for vår måte å leve på. Det var dette statsministeren måtte møte, det handlet om å gjenskape trygghet, peke retning og gi håp. Min jobb var å gi innspill til et budskap, fortalte Amundsen til VG.

Ukjent dødsårsak

I en pressemelding mandag formiddag bekrefter politiet i Finnmark Amundsens bortgang.

«Det var den 58 år gamle Hans Kristian Amundsen som ble funnet død i Porsanger søndag kveld. Amundsen hadde vært på en joggetur og startet ut kl. 12 søndag formiddag. I 18:30-tiden ble han meldt savnet av familien. Det ble da igangsatt en leteaksjon. Litt etter klokken 21:00 ble den savnede funnet omkommet ved en skogsvei av frivillig letemannskap», skriver politiet.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent, men politiet mener det er ingenting som tilsier at noe kriminelt har skjedd eller at han skal ha vært utsatt for en ulykke.