Lasse så fjeset til en kjenning da han sjekket opptaket. Så ble alt svart: – Man blir forbannet

OVERVÅKER BAKGÅRD: Videkameraet henger høyt på veggen og overvåker bakgården til Power i Lakselv.

OVERVÅKER BAKGÅRD: Videkameraet henger høyt på veggen og overvåker bakgården til Power i Lakselv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Midt på dagen klatret den kjente kriminelle opp veggen og koblet ut overvåkingskameraet til Power i Lakselv. Han ble selv festet til film da han gjorde dette.

DEL

Det bekrefter Lasse Johansen på Power Porsanger elektrosenter i Lakselv til iFinnmark.

– Vi så tydelig ansiktet hans i kamerat før han røsket ut kablene i kameraet. Filmen leverte vi til politiet i Lakselv. Og vi varslet Frode på Midt-Finnmark Motor AS.

Mye trafikk i Lakselv sentrum nattetid

Frode er Frode Fossum Nilsen. Han selger blant annet snøscootere, båter, motorer og tilhengere.

– Vårt kamera er primært satt opp for å overvåke containerne vi har i bakgården til Power. Men det fanger også opp det som skjer på utsiden av butikken til Frode, hvor han blant annet har stående mange tilhengere ute. Det var derfor naturlig å varsle ham og advare ham, sier Lasse Johansen til iFinnmark.

Han sier folk i næringslivet i Lakselv har god dialog, og varsler hverandre og politiet.

– Jeg synes politiet i Lakselv gjør en utrolig god jobb. De forsøker virkelig å oppklare innbrudd og tyverier, sier Lasse Johansen.

Han sier det er overraskende mye trafikk i Lakselv sentrum nattetid.

– På opptakene våre ser vi mange folk i sentrum mellom klokken 2 og 4 nesten hver eneste natt. Det er svært påfallende. Det er jo en tid på døgnet hvor de fleste av oss normale ligger og sover, fremholder Lasse Johansen.

FILMET KJENNING: Lasse Johansen ved Power i Lakselv fanget på film en kjenning av politiet mens han røsket ut kablene i et overvåkingskamera.

FILMET KJENNING: Lasse Johansen ved Power i Lakselv fanget på film en kjenning av politiet mens han røsket ut kablene i et overvåkingskamera. Foto:

Glad for varsler

Frode Fossum Nilsen på Midt-Finnmark Motor AS sier han er glad for at han fikk varsel fra Lasse Johansen.

– Ja, jeg er glad hver gang jeg får beskjed. Vi har måttet ta våre forholdsregler. Ingen bedriftseiere har råd til så store lokaler at vi kan låse inn alt innendørs. Så vi har montert opp en rekke overvåkningskameraer, som filmer både inne i butikken og på utsiden, sier Nilsen.

Han sier folk i Lakselv generelt er flinke til å melde ifra om de ser noe påfallende.

– Jeg har fått flere oppringninger fra folk som har sett folk på tomta der vi oppbevarer båthengere og noen bruktbiler. Det er jeg svært glad for og folk må bare fortsette å observere og si ifra, er oppfordringen fra bedriftseieren.

– Forbannet når man må bruke
tid og penger på tyverier

Han har selv opplevd å få frastjålet en tilhenger og en båtmotor.

– Da var sosiale media genialt. Bare minutter etter at jeg gikk ut med utlysning, fikk jeg melding om hvor hengeren var. Men båtmotoren har dessverre ikke kommet til rette, sier han.

Også Frode Fossum Nilsen mener politiet i Lakselv gjør en formidabel innsats på å få satt vinningskriminelle ut av spill.

Men tyveribølgen over Porsanger gjør han eitrende forbanna:

– Vi i næringslivet jobber og sliter. Vi tar ikke ut fantasilønninger, men legger ned utrolig mye arbeid. Og våre små overskudd går til fornying av lokaler og varelager. Da blir man forbannet når man må bruke tid og penger på tyverier, sier Frode Fossum Nilsen til iFinnmark.

Har «forbryterliste»

iFinnmark har snakket med en næringslivsaktør i Lakselv. Han ønsker ikke å fremstå med navn og bilde i avisa.

– Nei, det vil ikke være lurt. Da venter sikkert represalier, og det er jeg som får besøk av tyvene neste gang, sier han.

Men mannen kan fortelle at næringslivet har kontroll på miljøet i Lakselv som driver med tyverier. Han viser frem en navneliste han selv har på arbeidsplassen. Den inneholder 18 navn. 13 er menn og 5 er kvinner.

– Dette er folk vi vet driver med tyverier. Observerer vi noen av disse som driver og spaner rundt næringsbygg, så varsler vi ifra til hverandre og til politiet. Jeg har selv vært hos politiet og gitt dem navn og opplysninger om alle de kriminelle jeg vet om. Politiet gjør en god jobb, men de kan også trenge hjelp og informasjon. Og da bidrar jeg gjerne, sier mannen til iFinnmark.

Artikkeltags