Regjeringen ønsker å redusere alkoholavgiften på øl fra mikrobryggerier, og har bedt skatteetaten om å utarbeide et høringsnotat.

Målet er imidlertid ikke å gi forbrukerne billigere lokalprodusert øl, bedyrer Finansdepartementet.

– Det er normalt dyrere å produsere øl i mindre volum, og jeg tviler sterkt på at avgiftslettelsen vil komme forbrukeren til gode i form av billigere lokalprodusert øl. Endringen er først og fremst en håndsrekning til gründerne, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Tro på framtiden

Reduserte avgifter passer midt i blinken for ølbrygger Alf-Emil Paulsen, kanskje best kjent for Antikstore i Lakselv. Han har ambisjoner om å starte salg av eget øl.

– Selvfølgelig vil et kutt i avgift ha noe å si. Det er veldig bra når man er i oppstartsfasen, sier han.

Kanskje vil det til og med bidra til å kunne gjøre ansettelser, ifølge han.

– Med færre avgifter kan man også fokusere hardere på kvalitet, sier han.

Vil skape vekst for de små

Forslaget gjelder varer med en alkoholprosent på under 4,7, fra bryggerier som produserer mindre enn halv million liter øl i året.

Næringen er i vekst, og satt salgsrekord i fjor sommer. Ifølge direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen er det likevel stort behov for det foreslåtte avgiftskuttet.

– Bryggerne tar ut lite lønn og i tillegg til de betalte årsverkene har vi beregnet at det legges ned over hundre ubetalte årsverk i bryggeriene hvert år. Eierne selv, sammen med slekt og venner, jobber ofte gratis i håp om at det en dag skal bli lønnsomt, sier han i en pressemelding.

Foreløpig er det uklart hvor stort avgiftslettet skal bli. Skatteetaten har fått frist til 30. august for å komme med et utkast til et høringsnotat.

Håper å kunne selge sterkt øl

Mikrobryggeren i Porsanger Alf-Emil Paulsen håper også at det etter hvert blir noe av pratet om å tillate gårdsbutikker salg av sterkt øl. Det vil si øl med alkoholstyrke fra 4,7 prosent og oppover. I dag selges slikt øl på vinmonopolet.

– For vår del ville det være noe å få til å brygge sterkt øl og selge det i egen butikk til privatpersoner. Hadde vi fått liv til det, ville vi allerede hatt salgsstart, sier han.

I dag må sterkøl selges til mellomledd som et vinmonopol eller for eksempel utesteder.