Da Forsvaret lagde passasje her, fyrte folk seg

Artikkelen er over 1 år gammel

– En gytegrop eller to kan være ødelagt.

DEL

Synet som møtte folk da de skulle passere Holmen bru i Lakselv fredag var av den uvanlige sorten: Forsvaret gravde en passasje over Lakselva med gravemaskin.

Daglig leder i Lakselv grunneierforening Egil Liberg er blitt nedringt av folk som ville vite om gyteplasser nå hadde blitt ødelagt.

Trolig ikke alvorlige skader

Hvis det er gjort skader, tror Liberg at de ikke er så store som først antatt.

– Vi har vært og sett: Det ser verre ut enn det egentlig er. Det er ikke voldsomme ødeleggelser.

– Jeg tror ikke det har hatt stor innvirkning på elevmiljøet. Det kan være at en gytegrop eller to som er kjørt over, totalt er det ikke store ødeleggelsene, sier han til iFinnmark.

Forsvaret måtte grave på elvekanten for å komme seg opp med maskinene. Dette har de lovet å reparere, ifølge Liberg.

– Øvelsen går uansett, vi må bare akseptere det.

Skal ikke ha gitt utslipp

Årsaken til at Forsvaret lagde egen passasje i stedet for å kjøre over bruen er at bruen ikke tåler vekten av Leopard-stridsvogner.

– Vi var i dialog med Forsvaret før de gjorde dette og lurte på hva det innebar. De forsikret om at det ikke ble utslipp: Alle maskiner var mer eller mindre «plombert», sier Liberg.

Sjekket på forhånd

Oberstløytnant og talsmann for Hæren Ole Johan Skogmo opplyser til den samiske avisen Sagat (krever innlogging) at Forsvaret har gjort miljøvernundersøkelser i forkant av kryssingen.  

– Alle plasser vi skal krysse må inspiseres fra folk med miljøvernkompetanse før vi gjør det. Vi har egne miljøvernoffiserer for å sjekke slike ting. Blant annet hvor det kan gjøres. Vi kan ikke krysse hvor vi vil. Det må avklares på forhånd, forklarer Skogmo.

Artikkeltags