Her er de som kommer på Sametinget fra Porsanger, Karasjok og Kautokeino

NY PÅ SAMETINGET: Sandra Andersen Eira

NY PÅ SAMETINGET: Sandra Andersen Eira

Artikkelen er over 2 år gammel

I Ávjovári valgkrets som dekker kommunene Karasjok, Kautokeino og Porsanger er 99,8 prosent av stemmene opptalt. Valgkretsen bidrar med 8 av Sametingets 39 representanter. Her er hele oversikten

DEL

I Ávjovári valgkrets det Norske Samers Riksforbund (NSR) som er den store valgvinneren med 745 stemmer, noe som gir 28,4 prosent. Under valget i 2013 fikk partiet 21,6 prosent av stemmene og to mandater. Nå får de tre av de åtte mandatene fra kretsen, en økning med én fra sist valg.

Aili Keskitalo

NSR-DRONNINGEN: Aili Keskitalo blir ventelig president for det nye Sametinget.

NSR-DRONNINGEN: Aili Keskitalo blir ventelig president for det nye Sametinget. Foto:

 

De tre som kommer inn fra kretsen er Aili Keskitalo fra Kautokeino. Keskitalo er født i 1968 og jobber som parlamentarisk leder for NSR. Hun er presidentkandidat for NSR ved sametingsvalget.

Hun har tidligere jobbet for Samisk høgskole og Kautokeino kommune, og har Master of Public Administration (MPA) fra Copenhagen Business School. Keskitalo sitter på Sametinget i inneværende periode.

Mathis Nilsen Eira

 TRAVER PÅ TINGET: Mathis Nilsen Eira fra NSR.

TRAVER PÅ TINGET: Mathis Nilsen Eira fra NSR. Foto:

 

Den andre representanten som kommer inn fra NSR er Áilen-Nigá Máhtte / Mathis Nilsen Eira (1949). Han er fra Karasjok og har i hele sitt voksne liv arbeidet med og i reindriften. Han har hatt flere verv i Norske Reindriftsamers Landsforbund og har erfaring som kommunepolitiker i Karasjok.

Sandra Andersen Eira

 

Den tredje representanten som kommer inn fra NSR er Sandra Andersen Eira (1986).

Hun arbeider som fisker og bor i Russenes i Porsanger. Hun har tidligere vært mannskap i Finnmark, Troms og Nordland, både innen garn- og linefiske. Hun fisker nå i Vest-Finnmark med egen sjark.

Kåre Olli

APs MANN: Kåre Olli er APs eneste kort fra Ávjvuvárre valgkrets.

APs MANN: Kåre Olli er APs eneste kort fra Ávjvuvárre valgkrets. Foto:

 

Arbeiderpartiet er nest største parti med 313 stemmer, noe som blir 11,9 prosent. Ved forrige valg hadde partiet 13,4 prosent. Partiet mister én representant i valgkretsen, og ender med én representant, listetopp Kåre Olli (1959) fra Lakselv og Porsanger.

Kåre Olli er bror av tidligere sametingspresident Egil Olli. Han jobber som leder for Boreals avdeling i Lakselv.

Kåre Olli har ikke tidligere vært inne på Sametinget. Han har likevel lang erfaring fra Porsanger, og har tidligere vært med i kommunestyret. Olli er kjent for å kjempe for det samiske språket, og sin rett til å bruke samisk som talespråk i Porsanger kommunestyre.

Berit Marie P.E. Eira

NY PÅ SAMETINGET: Berit Marie P.E. Eira.

NY PÅ SAMETINGET: Berit Marie P.E. Eira. Foto:

 

På tredjeplass blant partiene i Ávjovári valgkrets kom Johttisápmelaččaid listtu, eller Flyttsamelista på norsk, med 279 stemmer, noe som tilsvarer 10,6 prosent av stemmene. Det er tilbakegang. Ved sist valg fikk lista 12,3 prosent av stemmene.

Det gir én representant på Sametinget. Det er reineier Berit Marie P.E. Eira (1968) fra Kautokeino som kommer inn som ny representant på Sametinget. Hun representerer en liste for reindriftssamer. Alle de 16 representantene på lista er reineiere fra Karasjok (7) og Kautokeino (9). Lista er inne på Sametinget i dag med én representant, erfarne Per Andersen Bæhr (1944), som har vært flere perioder på Sametinget.

Inger Eline Eriksen Fjellgren

ENSLIG SVALE: Árja har mistet tre mandater, og Inger Eline Eriksen Fjellgren blir alene til å representere partiet på Sametinget.

ENSLIG SVALE: Árja har mistet tre mandater, og Inger Eline Eriksen Fjellgren blir alene til å representere partiet på Sametinget. Foto:

 

På fjerdeplass blant partiene finner vi Árja med 258 stemmer, noe som gir 9,8 prosent av stemmene. Dette er en kraftig tilbakegang på 8,4 prosent fra sist valg. Dermed taper man ett mandat i valgkretsen, og ender opp med én. Toppkandidaten Inger Eline Eriksen Fjellgren (1987) fra Karasjok blir enslig svale for Árja på Sametinget. Partiet ser nemlig ut til å miste hele tre representanter på landsbasis.

Fjellgren er utdannet jurist. Fjellgren sitter på Sametinget i dag. Hun er rådsmedlem i den «sittende regjeringen» til president Vibeke Larsen. Hun har følgende politiske ansvarsområder: Eldrepolitikk, herunder også eldrerådet, Fornorskningsspørsmål, Nasjonalparker og verneområder, Samferdsel, herunder motorferdsel i utmark og infrastruktur, Klima og miljø, Tradisjonell kunnskap, Jordbruk, Duodji, Utmarksnæring og innlandsfiske, Mineraler og Finnmarkseiendommen.

Hans Ole Eira

PÅ TINGET: Hans Ole Eira fra Senterpartiet og kjent leder ireinbeitedistrikt 26 Lakkonjarga.

PÅ TINGET: Hans Ole Eira fra Senterpartiet og kjent leder ireinbeitedistrikt 26 Lakkonjarga.

 

På femteplass i Ávjovári valgkrets kom Senterpartiet med 215 stemmer, og 8,2 prosent. Det er opp 5,8 prosent fra forrige valg. Belønningen er at man får inn ett mandat, nemlig Hans Ole Eira (1972), som er reineier fra Kautokeino. Han er kjent i media som leder for reinbeitedistrikt 26, Lákkonjárga, i konflikten med Statnett om byggingen av 420-kilovoltalinja gjennom deres kalvingsland, samt motstanden mot E6-utbyggingen i Alta.

Isak Mathis Olsen Hætta

LANG FARTSTID: Isak Mathis O. Hætta har langt fartstid på Sametinget.

LANG FARTSTID: Isak Mathis O. Hætta har langt fartstid på Sametinget. Foto:

 

Guovdageainnu Dálon Searvi, eller fastboendes liste på norsk, følger så på sjetteplassen i Ávjovári valgkrets. Partiet fikk 176 stemmer, noe som utgjør 6,7 prosent. Dette er en tilbakegang på 3,1 prosentpoeng fra forrige valg. Lista får inn én representant som sist, og det er partiets traver på Sametinget, Isak Mathis Olsen Hætta (1968) som kan gjøre seg klar for ytterligere fire nye år på Sametinget.

Kjedelig

Nærmest til å kapre mandat, var Høyre med 115 stemmer og 4,4 prosent. Det var opp 0,2 prosentpoeng fra forrige valg. Høyre har tidligere hatt folk på Sametinget fra valgkretsen. Tidligere ordfører i Porsanger, Knut Roger Hanssen var inne på fast plass fra 2009, men etter tre år på tinget syntes han det var kjedelig.

LES SAKEN: – Sametinget er kjedelig

Resultatene

Partinavn Antall stemmer %-vis oppslutning Endring siste sametingsvalg
Norske Samers Riksforbund 745 28,4% 6,8 pp
Arbeiderpartiet 313 11,9% -1,5 pp
Flyttsamelista 279 10,6% -1,7 pp
Árja 258 9,8% -8,4 pp
Senterpartiet 215 8,2% 5,8 pp
Kautokeino Fastboende liste 176 6,7% -3,1 pp
Høyre 115 4,4% 0,2 pp
Nordkalottfolket 114 4,4% 4,4 pp
Fremskrittspartiet 100 3,8% -1,8 pp
Šiella 78 3,0% 3,0 pp
Sámieana 77 2,9% 2,9 pp
Fastboendes Liste på Sametinget 71 2,7% 2,7 pp
Samefolkets Parti 56 2,1% -1,6 pp
Sosialistisk Venstreparti 23 0,9% 0,9 pp

NB: Resultater er per 12. september 2017 kl. 17:47 – 99,8 prosent talt opp

Artikkeltags