Skipper-Sandra på Sametinget

POLITIKERE SOM KJEMPER FOR LIKESTILLING: SVs Kirsti Bergstø og og NSRs ferske politiker Sandra Andersen Eira

POLITIKERE SOM KJEMPER FOR LIKESTILLING: SVs Kirsti Bergstø og og NSRs ferske politiker Sandra Andersen Eira

Artikkelen er over 3 år gammel

Sandra Andersen Eira fra Porsanger er for øyeblikket inne på Sametinget.

DEL

– Jeg har fulgt valget i hele natt, og har en skikkelig hangover, selv om jeg ikke har drukket en eneste dråpe alkohol, ler Eira tirsdag formiddag.

Hun sier det var et spennende døgn, og følge med på valget.

– Jeg har ikke vært en del av dette før. Så det har vært mye lære på kort tid, sier den ferske NSR-politikeren.

«Sesongarbeider» på Sametinget

Nå ser det ut til at hun blir sametingsrepresentant, noe hun ser frem til:

– Ja, det er vel det jeg er nå. En samepolitiker.

– Hvordan blir det å kombinere dette med å drifte egen båt?

– Jeg får det til å gå rundt. Det er sesonger for alt. Så jeg skal nok både klare å være skipper og samepolitiker, fastslår hun.

Tok av i vinter

– Men hvorfor ble du politiker?

– Det tok litt av i vinter med den likestillingssaken. I mange år sto jeg utenfor politikken, og så på ting som jeg mente var feil. Ting som jeg mente burde være annerledes. Etter hvert skjønte jeg at jeg ikke var alene, det var mange som kjente på de samme problemstillingene som meg, forteller Eira.

– Jeg tenkte at man må vise litt ansvarsfølelse. Gjøre noe for andre og samfunnet sitt. Kanskje jeg ikke lykkes med å forandre noe. Men uansett om det ikke går, så har jeg i alle fall prøvd.

Bygd i krise skaper engasjement

Sandra er fra den lille bygda Russenes i Porsanger.

– Det har hatt mye å si for mitt engasjement. Det er en liten bygd, hvor vi daglig kjenner på sentraliseringspolitikken og en feilslått fiskeripolitikk. Bygda mi står i fare for å dø ut, om ikke noen gjør noe med det.

Sandra sier at fiskeripolitikk og distriktspolitikk er det hun brenner for

– Og så er miljøet viktig for meg. Jeg er sjøsame, så vår kultur, historie og den lille kystflåten er det jeg brenner for.

Derfor valgte hun NSR

Sandra Andersen Eira sier hun var i tenkeboksen noen måneder før bestemte seg for å satse 100 prosent på å bli politiker. Og da falt valget på å bli med i Norske Samers Riksforbund (NSR)

NSR har vært et stabilt parti. Man har holdt hodet hevet. Og i dette partiet føler jeg at jeg kan få være genuint engasjert i de rette sakene.

Ikke tilfeldig

– Både du, og presidentkandidat Ronny Wilhelmsen for hovedmotstanderen Arbeiderpartiet er fra samme bygd. Er det en tilfeldighet?

– Kanskje har vi blitt engasjert til å bli politikere fordi vi har kjent på de samme problemstillingene: Det å være fra en liten bygd som sliter. Vi har begge familie i primærnæringer og det sjøsamiske, og kjenner vel litt på enkelte problemstillinger. Jeg tror det er dette som er hovedsaken for at vi begge har blitt engasjert, reflekterer den ferske politikeren.

Valgvinner

Like før klokka 3 i natt til tirsdag var 78,8 prosent av stemmene talt opp for sametingsvalget..

Selv om det gjenstår å telle et stort antall stemmer særlig i Sør-Norge, er det ikke tvil om at Sandras "sjef" Aili Keskitalo fra Kautokeinovil komme tilbake i presidentstolen i Karasjok for tredje gang.

Knusende seier

NSR er største parti i alle 7 valgkretser. Partiet vil nå ha 18 av 39 sametingsrepresentanter (2 i samarbeid med Samefolkets parti i Øst-Finnmark). De trenger altså bare ytterligere 2 representanter med seg for å danne flertall på Sametinget.

Etter valget fordeler de 39 mandatene på Sametinget seg slik:

NSR (med Sfp i Østre valgkrets) 18

Arbeiderpartiet 9

Nordkalottfolket 3

Senterpartiet 2

Fremskrittspartiet 1

Kautokeino fastboendes liste 1

Høyre 1

Flyttsamelista 1

Samefolkets parti 1

Árja 1

Åarjel Saemiej Gïelh (Sørsamiske røster) 1

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken