Venstre-nei til oljeleting nær iskanten

Venstre politiker Ola Elvestuen  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Venstre politiker Ola Elvestuen Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Venstre vil ikke ha noe av oljeleting i blokkene som ligger nær iskanten i Barentshavet, slik regjeringen onsdag åpnet for.

DEL

– De delene som er helt i nord og nordøst, er ikke i tråd med samarbeidsavtalen. Vi har kjørt en lang kamp mot dette, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB.

– De nordligste og nordøstligste områdene burde vært tatt ut av konsesjonsrunden, konstaterer han.

Dårligere stemning

Elvestuen varsler kamp i Stortinget om de mest omstridte oljeblokkene som nå er åpnet for leteboring.

– Dette lager dårligere stemning og et dårligere forhold mellom oss og regjeringen, det er det ingen tvil om, konstaterer Venstre-toppen.

I samarbeidsavtalen Høyre/Frp-regjeringen har med Venstre og KrF, heter det at man ikke skal "iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene".

Det har imidlertid vært lange diskusjoner på Stortinget om hvor iskanten går.

Fikk ikke flertall

Regjeringen mener issmelting har flyttet iskanten nordover, men en samlet opposisjon sendte i juni i fjor meldingen om iskanten i retur.

– De endringene regjeringen har foreslått, fikk de ikke flertall for i fjor. Det blir en ny avstemning allerede på mandag, sier Elvestuen.

Da behandler Stortinget et representantforslag fra SV som blant annet tar til orde for å stanse tildelingene i 23. konsesjonsrunde som følge av Parisavtalen.

Elvestuen etterlyser en faglig begrunnelse fra regjeringen for å åpne de blokkene som ligger i iskantsonen.

Oljeleting i nord må baseres på "siste tilgjengelige kunnskap" fra Polarinstituttet og Miljødirektoratet, og det er bakgrunnen for at punktet om iskanten ble tatt inn i samarbeidsavtalen, påpeker han.

Artikkeltags