Det som har vært av ufred og støy internt, har blitt holdt bak lukkede dører. Selv Pasvikbamsen ser ut til å falt til ro

FALT TIL RO: Senterpartiet har jobbet i det stille med felles liste for Troms og Finnmark. Selv Pasvikbamsen Kurt Wikan ser ut til å ha falt til ro, skriver Skjalg Fjellheim.

FALT TIL RO: Senterpartiet har jobbet i det stille med felles liste for Troms og Finnmark. Selv Pasvikbamsen Kurt Wikan ser ut til å ha falt til ro, skriver Skjalg Fjellheim. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I det stille har Senterpartiet nominert sin liste til det første felles fylkestingsvalget i Troms og Finnmark, skriver Skjalg Fjellheim.

DEL

MeningerI det stille har Senterpartiet nominert sin liste til det første felles fylkestingsvalget i Troms og Finnmark. Den toppes av Ivar B. Prestbakmo. I en krevende prosess har han både forsvart Troms sine interesser, og bygd tillit i Finnmark. 

Senterpartiet har gjort et godt valg med sin toppkandidat. Ivar B. Prestbakmo er en dreven politiker, han er fylkesråd for samferdsel i Troms de siste seks årene, og med høy tillit i Senterpartiet, som medlem i partiets sentralstyre. Hvis Troms og Finnmark trenger noen å sende til fronten for å ivareta sine regionale interesser, ville flere pekt på en tydelig lederskikkelse som Prestbakmo.

Hvis meningsmålingene slår til, vil Senterpartiet komme til å gjøre et særdeles godt valg i Troms og Finnmark. Rundt 20 prosents oppslutning som partistrategene selv håper på, høres mye ut. Men urealistisk er det aldeles ikke. Og da kan Senterpartiet fort ende opp med de fremste taburettene.

De politiske konjunkturene i nord går nemlig i favør av Senterpartiet. Trygve Slagsvold Vedum og hans folk reiser rundt med en støvsuger i velgermarkedene og fanger opp all slags anti-elitisme, anti-sentralisering, anti-Tromsø og anti-Oslo.

Senterpartiet har enkle svar på kompliserte spørsmål. Partiet har funnet en sprekk i den norske samfunnsmuren og utnytter det maksimalt med gjenkjennelig retorikk.

Men nominasjonen i det sammenslåtte storfylket gir også grunnlag for noen andre refleksjoner. Som handler om politisk genetikk og arvestoff. Altså det gamle maktpartiet Senterpartiet.

Arbeidet fra nominasjonskomiteen er basert på forslag fra 21 lokallag i Troms og 16 i Finnmark. Det hele har foregått parellellt med at partileder Vedum har reist som en emissær rundt i nord og hamret løs mot sammenslåingen. Mens Senterpartiet i høst fremmet dokument 8-forslag på Stortinget om å oppheve ekteskapet.

Det som har vært av ufred og støy internt, har blitt holdt bak lukkede dører. Selv Pasvikbamsen ser ut til å falt til ro. Slik arbeider et ekte maktparti, med is i blodet og et klart hode. Politikk handler om å ha minst to tanker i hodet samtidig.

Og det har Senterpartiet i Troms og Finnmark. Mens man har protestert utad, har partiet hatt fokus på to ting; valget i 2019 (som bare er sju måneder unna), og å være i posisjon til å lede storfylket i kommende valgperiode fram til 2023.

Og hvis den observante leser tenker at dette er den rake motsetning til det pågående ragnarokket mellom Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark, er det selvsagt helt riktig. Der er den felles nominasjonen preget av bittert fiendskap.

De som følger arbeidet i fellesnemda for Troms og Finnmark, vil legge merke til det samme. Der Senterpartiet i Troms og Finnmark fremstår disiplinert, konstruktivt og samlet, preges Arbeiderpartiet av protest og aksjonisme. Ap har tatt innbyrdeskrigen med seg inn nemnda.

Mye av forklaringene er selvsagt å finne i at den gamle maktbastionen Finnmark Arbeiderparti knaker i sammenføyningene. Men det er likevel bemerkelsesverdig hvor svake Arbeiderpartiet fremstår rent taktisk og strategisk.

Mens Senterpartiet har holdt en viss avstand til aksjonsgrupper på Facebook, har Arbeiderpartiet smeltet sammen med dem.

Senterpartiet er derfor i ferd med å lykkes med et lite kunststykke: Å både være partiet som har tatt eierskap til mostanden mot sammenslåingen, og samtidig posisjonere seg for å ta makten i det nye storfylket. Som en gjedde i sivet på finnmarksvidda.

Artikkeltags