– Så langt er én mann siktet for ulovlig andejakt i Kautokeino. Men det kan bli flere, faktisk mens vi nå snakker. Det sier sjef for Reinpolitiet, Per Valved, til iFinnmark klokken 11.20.

Han sier politiet mistenker flere for ulovlig andejakt.

Han tar derfor ikke til seg kritikken fra Kautokeinos ordfører Klemet Erland Hætta og sametingspresident Aili Keskitalo, som er kritisk til at politiet har gått fra dør til dør i Mieron.

LES OGSÅ: Ordfører: – Får ikke sove, det plager meg å tenke på at politiet faktisk går fra hus til hus og banker på døra på jakt etter andejegere

– Uansett om man er ordfører, sametingspresident, eller noen andre, så bør det vel ikke sjokkere at politiet etterforsker straffbare lovbrudd, bemerker Valved tørt.

LES OGSÅ: Sametingspresidenten: - Politiet provoserer!

Valved sier at den lovlige andejakta ikke starter i Kautokeino før fredag 22. mai klokken 00.00 og varer til pinseaften.

– I pinsa er endene fredet. Så tar jakta løs igjen 26. mai klokken 00.00 og varer til og med 2. juni klokken 24.00, forteller Valved.

Patrulje avdekket lovbrudd

Han sier at det er riktig at Reinpolitiet har hatt en patrulje med tre betjenter i Kautokeino.

– Og det var patruljen som avdekket lovbruddet. De har ved selvsyn sett ulovlig andejakt, sier Valved til iFinnmark.

– Har dere gjort beslag i skutte ender?

– Nei, det har vi ikke, svarer Valved.

– Svekker det politiets sak?

– Vi skulle gjerne ha gjort beslag i skutte ender, men vi har gjort flere andre beslag. Og det er som sagt gjort observasjoner av ulovlig jakt, og det er avfyrt flere skudd.

En rekke beslag

Valved sier det er gjort beslag i en båt, en påhengsmotor og lokkeutstyr for andejakt. Videre er det gjort beslag i over ti våpen på en husstand i Kautokeino.

– Alle våpnene er ikke relevante for denne saken, men de er beslaglagt. Det er naturlig nok mange våpen hjemme hos en jeger, sier Valved.

– Tilhører alle våpnene den siktede i saken?

– Våpnene kan tilhøre flere i samme husstand, det har jeg ikke oversikt over nå. Men alle våpnene er beslaglagt i én husstand, hos den siktede, bekrefter sjefen for Reinpolitiet.

Han bekrefter videre at de har etterforsket saken, ved å gå fra hus til hus.

– Det er vanlig politiarbeid, å snakke med vitner. Vi har snakket med seks voksne personer. At vi skal ha skremt barn, kan jeg ikke skjønne. Vi har ikke vært i kontakt med barn. Da har de i så fall blitt skremt av det voksne eventuelt har fortalt dem i ettertid, fastslår Valved.

«Fei for egen dør»

Reinpolitisjefen tror den største faren for den lovlige andejakta i Kautokeino, er de som ikke klarer å holde seg i skinnen, men bryter lovene som er.

– Dette tror jeg ødelegger for de lovlydige jegerne som er seriøse. Så en holdningsendring er kanskje på sin plass.

Valved viser til at det i fjor ble gjort store beslag av «rødlistede» utryddingstruede fugler, under en politiaksjon.

– Dermed burde det ikke sjokkere noen at vi gjennomfører kontroller i år, sier Valved.

Han sier at politiet i fjor ble beskylt for å «luske i buskene» og ødelegge jakta.

– De som har rent mel i posen, trenger vel ikke å frykte politiet. Jeg vil ha et godt forhold mellom politiet og de seriøse jegerne, og føler vi har det i dag, sier Per Valved.

Han lover flere kontroller i Kautokeino fremover.