Krever at trålerne leverer til Mehamn: – Kan bety 50 nye arbeidsplasser

GLAD GJENG: Bengt Rune Strifeldt, gruppeleder Finnmark Frp, medlem i fiskeripolitisk utvalg i Gamvik Roger Hansen (Ap), statssekretær Ronny Berg (Frp), ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) og medlem i fiskeripolitisk utvalg Torfinn Vasvik (Ap)

GLAD GJENG: Bengt Rune Strifeldt, gruppeleder Finnmark Frp, medlem i fiskeripolitisk utvalg i Gamvik Roger Hansen (Ap), statssekretær Ronny Berg (Frp), ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) og medlem i fiskeripolitisk utvalg Torfinn Vasvik (Ap)

Artikkelen er over 3 år gammel

Departementet vil sikre råstoff til Mehamn.

DEL

Statssekretær Ronny Berg hadde onsdag innkalt til pressekonferanse i Alta. Her kom det frem at departementet vil kreve at leveringsforpliktelsene til Mehamn-samfunnet skal overholdes.

Tre trålere har forpliktelser på 4.700 tonn til Mehamn. To tilhører Havfisk, mens en tilhører Nergård.

- Det er ikke levert noe fra disse i 2012,2013 og 2014 og 2015. Vi skal følge opp forpliktelsene. Det er et klart signal til Findus eller andre. Dersom man skulle sette seg på bakbeina vurderer vi på andre tiltak, men vi har tro på at det vil bli fulgt opp, sier statssekretær Ronny Berg (Frp) til iFinnmark.

- Fisken må føres på land

Departementet har gjennomført et møte med Findus og Gamvik kommune i sakens anledning, og hatt mye dialog med Gamvik kommune.

- Det har blitt jobbet veldig konstruktivt for å finne løsninger og se fremover. Det skal de ha ros for, sier Berg.

- Vi er glad for at departementet slår fast at fisken skal i land, sier ordfører Trond Einar Olaussen i Gamvik kommune.

- Alle er enige om at fisken må føres på land for å skape arbeid på land. En alt for stor andel sendes ut til eksport for videreutvikling. Det tjener ikke samfunnet vårt på og det skaper ikke arbeidsplasser. Fra oss i Ap er vi tydelige på at fisken skal skape arbeid på land, og det opplever jeg at det er tverrpolitisk enighet om i Finnmark, sier Olaussen.

God dialog med Findus

Han sier kommunen har en god dialog med Findus og tror denne beslutningen vil være viktig for dem.

- Vi er forsiktig optimister med tanke på nyetableringer. Forbrukerne ønsker kortreist mat og vil ikke sende fisk med fly over hele verden. Det er en utvikling hvor flere aktører vil etablere seg på kysten. Vi har hatt en god dialog med Findus som vi har med andre aktører. Det som kommer i dag vil jeg tro er viktig for deres jobb i den beslutningsprosessen de er oppe i, fastholder Gamvik-ordføreren.

Til iFinnmark.no sier Olaussen at denne beslutningen danner grunnlag for Findus eller andre aktører. Nå er signalet klart, her er det råstoff.

- Tilgang på råstoff er nøkkelen for om det er økonomisk forsvarlig eller ikke. Dagens avklaring betyr 4.700 tonn råstoff til Mehamn. Det utgjør cirka 40 prosent av produksjonsbehovet til Findus. Det er en viktig avklaring som kom i dag, fastholder ordføreren.

Han ønsker ikke å gå i detaljer om dialogen med Findus, men gjør det klart at den er positiv. Mehamn skal være den eneste aktøren som er aktuell for en etablering i Finnmark.

- De har holdt oss litt oppdatert, men ingenting er klart før alt er klart. De trenger tid, sier Olaussen.

Han anslår en etablering til å bety cirka 50 helårige arbeidsplasser og ringvirkninger. Findus er som IKEA, det kommer andre bedrifter i kjølvannet. Noen ting med at det er kortreist mat, midt i barentshavet og kan levere produkter i verdensklasse. Hovedfokus for kommunen er fiskeri. Alle 9. 10. klassinger får følge fisken.

Kult å velge maritim utdanning og bli fisker.

- Tilhører Mehamn

- Røkke har fått gjort som han vil. Det er et svik mot oss for den jobben vi gjorde for å skaffe kvoter og få det på plass, sier Roger Hansen (Ap) på pressekonferansen.

- De har fjernet fisken fra oss og vi har kommet i en annen divisjon. Derfor ser jeg frem til at vi får på plass den fisken som tilhører Mehamn, legger han til.

- Jeg tror det er viktig å se fremover. Det har ikke vært heldig alt som har skjedd. Derfor er det viktig for oss å sende tydelige signaler. For Gamvik som kommune vil 50 nye arbeidsplasser og ringvirkninger bety ekstremt mye, sier statssekretær Ronny Berg.

Han roser ordføreren i Gamvik for en god jobb i saken med å komme frem til løsninger i denne saken.

Uenighet med lokalparti

Bengt Rune Strifeldt, gruppeleder for Frp i Finnmark slo fast at politisk ledelse følger opp signaler fra Finnmark Frp.

Nestleder i Finnmark Frp Johnny Olaussen deltok ikke på pressekonferansen. Det har vært en viss uenighet mellom Gamvik Frp og resten av partiet i denne saken.

- Johnny er nok litt mer utålmodig og vil at ting skal skje raskere, men man må jobbe i det stille også, sier Strifeldt.

Artikkeltags