Ingars Nussir-standpunkt knuste drømmen om styreplass i FeFo

BLIR BARE VARA: Ingar Eira fra Kvalsund ønsket seg fast plass i FeFo-styret, men må ta til takke med varaplass.

BLIR BARE VARA: Ingar Eira fra Kvalsund ønsket seg fast plass i FeFo-styret, men må ta til takke med varaplass. Foto:

At Ingar Eira har flagget at han er positiv til Nussir, gjør at han ikke blir fast styrerepresentant for Arbeiderpartiet fra Sametinget i Finnmarkseiendommen.

DEL

– Jeg har forståelse for at jeg for mange er uønsket som styrerepresentant i Finnmarkseiendommen, med mitt Nussir-standpunkt, bekrefter Ingar Eira selv overfor iFinnmark.

Går for gjenvalg

Arbeiderpartiets sametingsgruppe hadde valget mellom Eira fra Kvalsund kommune, og gi fornyet tillit til sittende styremedlem Marit Kirsten Anti Gaup fra Karasjok, som vil ha gjenvalg.

Flertallet valgte det siste.

– Marit har gjort en god jobb i FeFo-styret. Og når hun ønsket gjenvalg, så ville det jo nesten være mistillit mot henne om hun ikke hadde fått gjenvalg. Så jeg er bekvem med at hun ble valgt, og at jeg blir vararepresentant til styret, sier Ingar Eira til iFinnmark.

Ønsket fast plass

Men han legger ikke skjul på at han ønsket styreplassen. Men at han har flagget at han er positiv til Nussir, gjorde det vanskelig.

– Når jeg stiller meg til rådighet, så ville jeg selvfølgelig ha fast styreplass. Men nå lever jeg godt med at jeg ble vararepresentant, sier Ingar Eira til iFinnmark.

Han sier han også tror at han og Marit Kirsten Anti Gaup fra Karasjok vil samarbeide godt.

– Hun er opptatt av reindrifta, og har derfor sitt syn der hun er kritisk til Nussir. Der er vi uenige. Men utover det, er vi veldig enige. Og vi er på linje i mange rettighetsspørsmål, sier Eira.

Wilhelmsen unnvikende

iFinnmark spør parlamentarisk leder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe, Ronny Wilhelmsen, om Eiras Nussir standpunkt gjorde ham uspiselig som faststyrerepresentant i Finnmarkseiendommen.

– Det vet jeg ikke. Hvordan vurderingene i gruppa, og blant våre enkeltrepresentanter har vært, har ikke jeg detaljkunnskap om, svarer han diplomatisk.

– Vi har vært gjennom en prosess i gruppa. Vi landet på gjenvalgt av Marit, med Ingar som hennes vararepresentant. Det er slik vi jobber i Arbeiderpartiet. Vi gjør valget, og i ettertid hjelper vi best mulig de kandidatene vi har valgt, sier Wilhelmsen.

Vil ikke flagge hvem han stemte på

I valgkampen ble Wilhelmsen selv beskyldt for å være vinglete i sitt Nussir-standpunkt. Til slutt landet presidentkandidaten på å uttale at hans syn var i samsvar med Aps gruppe på Sametinget; der man er skeptisk til Nussir, med dumping av gruveavfall i Repparfjorden.

– Hvem var din kandidat blant Eira og Gaup?

– Min kandidat var en av dem som var foreslått, for å si det sånn, gliser Wilhelmsen avvæpnende.

– Jeg ønsker ikke å si noe mer. Det er de som vi har valgt, som viktigst. Det er dem vi skal ha i fokus nå, sier Wilhelmsen.

Posisjonen foreløpig taus

Posisjonen på Sametinget, med NSR i spissen, bestemmer hvem som skal bli to av Sametingets tre styrerepresentanter i Finnmarkseiendommen. Én av deres representanter skal representere reindrifta i styret. Da iFinnmark snakket med lederen i posisjonens valgkomité Mathis N. Eira torsdag formiddag, hadde han ikke noen navn å meddele til media foreløpig. 

Valget av styremedlemmer fra Sametinget skjer formelt i plenum i morgen, fredag.

FÅR GJENVALG: Marit Kirsten Anti Gaup får fortsette for Arbeiderpartiet i FeFo-styret.

FÅR GJENVALG: Marit Kirsten Anti Gaup får fortsette for Arbeiderpartiet i FeFo-styret. Foto:

Artikkeltags