«Helga Pedersen er i ferd med å rive det engang så mektige partiet i fillebiter»

STÅR MOT HVERANDRE: Helga Pedersen og Kristina Hansen står imot hverandre i den bitre konflikten i Finnmark Ap.

STÅR MOT HVERANDRE: Helga Pedersen og Kristina Hansen står imot hverandre i den bitre konflikten i Finnmark Ap.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

- Med Helga Pedersens krigserklæring mot sentrale partilag og velrenommerte partifolk i vestfylket, snakkes det om at Øst-Finnmark ikke lengre kan forvente den støtte man har nytt godt av til nå, skriver ansvarlig redaktør Arne Reginiussen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.UKESLUTT: I februar møtes representanter fra alle Ap-lagene i Finnmark til møte i Hammerfest. Sterke krefter i Arbeiderpartiet i Øst-Finnmark forsøker der å få kastet avtalen som ble forhandlet frem og inngått med Troms før fellesnemnda ble satt ned.

Helga Pedersen har startet en form for fraksjonsvirksomhet i partiet opp mot et lovlig fattet vedtak i partistyret. Hun har fått med seg Berlevåg (2 delegater), Båtsfjord (2 delegater), Gamvik (3 delegater), Nesseby (2 delegater), Karasjok (2 delegater), Tana (2 delegater), Vadsø (4 delgater) og Vardø (2 delegater). Totalt har Pedersens konfrontasjonslinje mot Troms oppslutning fra 19 av 65 delegater.

Helga er uten tvil sterkt påvirket av Arne Pedersen og organisasjonen For Finnmark. Pedersen har brukt knallhard og polariserende retorikk mot meningsmotstandere, og vært en aktiv pådriver for å bygge opp splittelsen i Finnmark Ap.

Selv om forslaget fra Helga Pedersen per nå er langt unna å ha flertall på årskonferansen er det knyttet spenning til om enkelte representanter i de andre lagene kan finne på å bryte ut og stemme for synet til de åtte partilagene i Øst-Finnmark. Det mobiliseres nemlig kraftig.  Med Helga Pedersen i spissen gjøres det fremstøt og legges press for å skaffe seg støtte for dette synet og kaste avtalen med Troms på båten. Konsekvensen er at hele prosessen sendes ut i en usikker fremtid. Det er et svært risikabelt spill, og det er da umulig å si hvordan det hele vil ende.

Et annet usikkerhetsmoment er om fylkestingsgruppa får stemmerett i årskonferansen. Da kan mye skje. Det er imidlertid en avgjørelse som skal tas av styret i Finnmark Ap.

På motsatt side i konflikten står leder i Finnmark Ap, Kristina Hansen. Med seg har hun blant annet partilagene i de store byene, Alta, Sør-Varanger og Hammerfest. Også Porsanger og Nordkapp, samt AUF står på Hansens side. Det samme gjør den mektige partiveteranen og stortingsrepresentanten Ingalill Olsen.

Partileder Kristina Hansen forhandlet selv frem avtalen i Tromsø. Delegasjonen fra Øst-Finnmark er imidlertid tydelig i kravet om Vadsø som fylkeshovedstad, noe som ikke var mulig å få gjennomslag for i forhandlingene med Troms. I Troms er det fullstendig utenkelig at Vadsø skal få både hovedsete for Fylkesmannen i Troms og Finnmark og ledelsen for administrasjonen i den nye fylkeskommunen. Det går de rett og slett ikke med på, noe som de har sagt klart ifra om.

Det murres nå kraftig i de store partilagene i Vest-Finnmark. Man har lenge vært solidariske med Øst-Finnmark i en rekke saker. Med Helga Pedersens krigserklæring mot sentrale partilag og velrenommerte partifolk i vestfylket, snakkes det om at Øst-Finnmark ikke lengre kan forvente den støtte man har nytt godt av til nå. Det kan ende med at Pedersens fraksjon kan bli fullstendig isolert mens man i vest danner nye allianser inn mot Troms. Det borger for et svært spennende møte i Hammerfest 2. og 3. februar i et Finnmark Ap som aldri har vært så splittet. Kreftene som er satt i gang er massive, og noen kommer til å gå på et kjempenederlag i saken.

Hva skjer så hvis avtalen faller? Troms har vært klare på at tålmodigheten med partilaget i Finnmark er tynnslitt. Mange har rett og slett fått nok. Varslene fra Troms har vært at om ikke Finnmark forholder seg til det man er blitt enige om, så tas silkehanskene av.

I tillegg pågår det en nominasjonsprosess, som kan ende med at profilerte partifolk raderes bort fra listene. Det snakkes allerede om at sterke krefter ønsker Geir Ove Bakken vekk fra listene. Bakken har vært positiv til en sammenslåing med Troms, noe som har falt enkelte hardt for brystet. Bakken har imidlertid sterk støtte i en rekke partilag i Troms, og står særlig sterkt i Nord-Troms.

Avtroppende ordfører i Nordkapp, Kristina Hansen, har håndtert en vanskelig sak i diskusjonene med Troms og oppnevningen av fellesnemnd. Mange synes hun har gjort en meget god jobb i en krevende situasjon, men det er også sterke krefter som ønsker å sende henne et takk for sist i nominasjonen. Det er imidlertid lite trolig at et slikt syn vil vinne frem, da Hansen har sterk støtte i de største og sterkeste partilagene.

Det som skjer nå i Finnmark Arbeiderparti har bare tapere. Helga Pedersen er i ferd med å rive det engang så mektige partiet i fillebiter. Det er en bitter konflikt som kan få et nummer forskjellige utfall. Ingenting tyder på at kampen vil legges død. Forsoning er det vanskelig å se for seg i nærmeste fremtid. Taperen kan dessverre fort bli Øst-Finnmark. Helga har spilt høyt og lagt seg ut med mektige krefter i partiet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken