Et skakkjørt Finnmark Abeiderparti gjør akkurat som de vil, og bryter dermed med både grunnlovsidealer, demokratiske prinsipper og frihet

Ragnhild Vassvik og Helga Pedersen.

Ragnhild Vassvik og Helga Pedersen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik og Helga Pedersen - to sentrale politikere i front for Finnmark Ap - er i ferd med å begå et moderne statskupp for å sikre seg selv og Finnmark Ap evig makt.

DEL

MeningerFylkesordfører Ragnhild Vassvik og Helga Pedersen - to sentrale politikere i front for Finnmark Ap - er i ferd med å begå et moderne statskupp for å sikre seg selv og Finnmark Ap evig makt.

Statskuppets legitimitet er ifølge Helga Pedersen at «90 % av Finnmarkingene var mot sammenslåing med Troms». (Helga Pedersen til iFinnmark 8. juni 2018) med overskriften «Ikke la Mæland skremme dere til å utnevne medlemmer til fellesnemda».  Finnmark Aps Remi Strand gjentar kategorisk påstanden om at 90 % av Finnmarkingene er mot sammenslåing på NRK Finnmark 21. juni.

Faktabildet om den såkalte folkeavstemningen i Finnmark er følgende: Ikke avgitte stemmer, stemmer for sammenslåing og blanke stemmer utgjør til sammen 49,2 % (29292 stemmer) av alle stemmeberettiget i Finnmark.

Hvilket betyr at 50,8 % (30333 stemmer) av de stemmeberettigede i Finnmark har stemt mot sammenslåing med Troms. Til tross for tallenes klare tale vil demagogien ingen ende ta og fylkesordfører Vassvik tar det lengere – hun bruker uttrykket «massivt» om flertallet. En gresk finansminister ville kunne finne seg vell til rette i Finnmark Ap.

At et underordnet folkevalgt organ, ledet av en famlende fylkesordfører, nekter å følge vedtak fattet av det norske storting er oppsiktsvekkende.

Etter et demokratisk vedtak i landes øverste politiske organ blir det arrangert en såkalt folkeavstemning over vedtakene gjort av et stortingsflertall to ganger. Mange deltok ikke i valget nettopp fordi en slik avstemning er en alvorlig undergraving av Stortingets autoritet, samtidig som det er en destabilisering av det norske demokrati. 

Den såkalte folkeavstemningen i Finnmark var derfor et uakseptabelt premiss for tusenvis av velgere i Finnmark.

Men den såkalte folkeavstemningen er starten på et «statskupp».

At Finnmark Ap i tillegg opptrer udemokratisk i forhold til lovlige stortingsvedtak er helt uinteressant for fylkesordfører Vassvik og tidligere statsråd Helga Pedersen. Stortinget kan selvfølgelig ikke akseptere eller gi etter for denne udemokratiske fremferden.

Vassvik har i tillegg utført en av de mest spektakulære politiske saltomortaler i nyere historie.  I påsyn av hele Norge underskriver hun en avtale om samarbeid rundt regionreformen på Gardermoen - for så få timer etterpå å gå fra sine ord og underskrifter. Lite tillitsvekkende av en fylkesordfører.

Vårt demokrati er bygd på at våre demokratiske spilleregler følges. Det formodes at Rødts leder og demokrat  Bjørnar Moxnes er konsekvent hva gjelder lovlige fattede stortingsvedtak – i Nordnorsk debatt 8. juni skriver Moxnes i ambulansesaken en advarsel til regjeringen. Moxnes advarer – hvis demokratiske fattede vedtak fremmet av Rødt og vedtatt  av Stortinget ikke følges opp, vil det få alvorlige konsekvenser. Moxnes får nok både SV, Sp og deler av venstresiden i Ap med på alvorlige sanksjoner mot fylkesordfører Vassvik. Moxnes er ingen populist, han er konsekvent og mener alvor, selv om det i regionreformsaken ikke blir statsrådsblod i første omgang. Men skalpen til en fylkesordfører fra Finnmark er da noe. Lovlige stortingsvedtak skal følges, enten det gjelder ambulansesaken eller regionreformen.

Hva har så Ragnhild Vassvik og Helga Pedersen oppnådd med folkeavstemningen?  En ting: et splittet og polarisert Finnmark.

Finnmark Arbeiderparti har ingen alternativ politikk i forhold til regionreformen, bortsett fra at alt skal være som før. Det finnes overhodet ingen konsekvensanalyser om den isolasjonistiske linjen.

Ledelsen i Finnmark Ap, representert ved Kristina Hansen, Wenche Pedersen og karrierepolitikerne Helga Pedersen og Ragnhild Vassvik er det få i Finnmark som identifiserer seg med.

Derfor omgjøres regionreformen til såkalt identitetspolitikk for befolkningen i Finnmark. På den måten forsøker Finnmark Ap å glatte over det som ikke lengere lar seg glatte over. Makta til Finnmark Ap står på spill.

Alt Finnmark Ap gjør rundt regionreformen har makt som mål. Ap har en historie med å plassere sine folk i alle mulige stillinger for å utvide sin makt. Ikke kunnskap, men nepotisme og makt. Ikke Finnmarks ungdom og nye generasjoner, men makt. Ikke alternativ politikk, men makt. Ikke styrke universitetsbyen og vekstsenteret Alta, industribyen Kirkenes eller olje- og gassbyen Hammerfest, men makt. Ikke et ord om næringslivets enorme betydning for et livskraftig Finnmark. Heller isolasjon fremfor samarbeid - alt for å beholde makta. Makten erobrer sannheten om Finnmarks fremtid.

Ragnhild Vassvik og Helga Pedersen har for øvrig systematisk organisert et karakterdrap på kommunalminister Monica Mæland. Ord som «Tvangsammenslåing fra Mæland», «Lar oss ikke skremme av Mæland», «Advarende pekefinger fra Mæland» og «En desperat statsråd Mæland» er slående eksempler. Redaktør Hans Trygve Holm i avisa Nordland har beskrevet hekseprosessen som er igangsatt mot Monica Mæland på en utmerket måte i Nordnorsk debatt 25 juni i innlegget «Vi trenger ikke folkeavstemninger. Det fører oss bare på ville veier.» Høyst leseverdig.

Monica Mæland er en handlekraftig statsråd som iverksetter demokratisk, lovlig fattede stortingsvedtak. Noe annet ville føre til alvorlige konsekvenser for kommunalministeren.

Jonas Gahr Støre er en kunnskapsrik og oppegående politiker etter min mening.  I Giske-saken sto Støre rakrygget til rors når det stormet som verst. I Senterpartiet skjedde det motsatte – lederen Trygve Slagsvold Vedum stammet seg gjennom et forsvar for en grisegjeng på hyttetur, der varsler Liv Signe Navarsete til slutt ble sykemeldt og overlatt til seg selv.

Nå er det tid for at Jonas Gahr Støre vier noen tanker og handlinger til Det Norske Arbeiderparti som statsbærende parti. Et skakkjørt Finnmark Arbeiderparti gjør akkurat som de vil, og bryter dermed med både grunnlovsidealer, demokratiske prinsipper og frihet.

Arbeiderpartiets statsbærende funksjon smuldrer bort og det burde bekymre Ap-ledelsen i Oslo. Folket venter på Jens Stoltenberg. Stoltenberg bygde det moderne Norge på å gjennomføre reformer.

Artikkeltags