Toril med mest flaks i Nordre valgkrets

Toril Bakken Kåven fra Nordkalottfolket holdt appell under folketoget for akuttsykehus i Alta.

Toril Bakken Kåven fra Nordkalottfolket holdt appell under folketoget for akuttsykehus i Alta. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

NSR er den store vinneren i Nordre valgkrets og får inn to representanter. Men mest flaks har Nordkalottfolket som beholder sine to, ved at kretsen har økt med ett mandat.

DEL

Følgende ti kommuner hører til denne valgkretsen: Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Hasvik, Alta, og Loppa, samt tre kommuner fra Nord-Troms: Skjervøy, Kvænangen og Nordreisa.

Fikk én ekstra representant

Hvor mange representanter som velges fra hver valgkrets er avhengig av antall innmeldte i Sametingets valgmanntall pr. 30. juni i det år det sist ble avholdt kommune- og fylkestingsvalg (2015). Nordre valgkrets hadde på det tidspunktet 2247 manntallsførte og får dermed velge seks representanter. Dette er én representant mer enn ved valget i 2013.

Nordkalottfolket vant på «stjeling» av mandat fra øst

Det motsatte skjedde i østre valgkrets, så man kan si at denne valgkretsen har «stjålet» én av representantene fra østfylket.

Det er Nordkalottfolket som tjener på dette, som berger sitt andremandat fra valgkretsen. Valgvinner NSR får to kandidater inn, mot én sist. Ellers blir det status quo for de andre partiene: Én representant til Arbeiderpartiet, og én representant til Fremskrittspartiet.

Silje Karine Muotka

FORNYET TILLIT: Silje Karine Muothka fikk fornyet tillit, og fortsetter på Sametinget for NSR. Det er ventelig at hun med sin erfaring kommer inn i regjeringen (sametingsrådet) som Aili Keskitalo skal utnevne.

FORNYET TILLIT: Silje Karine Muothka fikk fornyet tillit, og fortsetter på Sametinget for NSR. Det er ventelig at hun med sin erfaring kommer inn i regjeringen (sametingsrådet) som Aili Keskitalo skal utnevne. Foto:

 

NSRs førstekandidat i kretsen er Silje Karine Muotka (1975) som får fornyet tillit. Hun er mest pop ved årets valg. Ved forrige sametingsvalg kom hun inn på fjerdemandatet fra kretsen. Hun bor i Alta og arbeider som prosjektleder ved UiT–Norges arktiske universitet, senter for karriere og arbeidsliv.

Hun har tidligere vært NSR-leder, representant på Sametinget siden 2009 og sametingsråd mellom 2013 og 2016. Mens hun var rådsmedlem, vikarierte Inger Elin Kristina Utsi (1975) fra Alta for henne i Sametingets plenum.

Muotka er vel mest kjent i media som en sterk kritiker mot Nussir og planene om å dumpe gruveavfall i Repparfjorden.

Nils Mikkelsen Utsi

 

Nils Mikkelsen Utsi (1965) er andrekandidaten for NSR, og blir fersk representant på Sametinget som femtemandatet fra kretsen. Han er både reindriftsutøver og advokat. Utsi har advokatvirksomhet med spesialfag samerett, herunder reindriftsrett, og har tidligere erfaring som leder for reinbeitedistrikt 22–Fiettar.

Han har egen praksis i Alta nå, men har tidligere jobbet i Porsanger, som advokatfullmektig for advokat Per A. Amundsen.

Toril Bakken Kåven

 

Toril Bakken Kåven fra Alta får fornyet tillit fra Nordre valgkrets, og fortsetter på Sametinget for Nordkalottfolket. Dronningen i Nordkalottfolket ble ved valget sist valgt inn som den mest populære fra kretsen, men i år har hun ramlet ned til andreplassen. Bakken Kåven er kjent for å kjempe for rettighetene til utmarksutøvere. Hun er også en varm talskvinne for kvenene.

Kåven driver bedriften Nordlysmat AS i Alta.

Tor Harald Mikkola

VENSTREMANN: Tor Mikkola er Venstremann utenfor sametingsvalget. Her sammen med partikollega Trine Noodt. På Sametinget er han ny representant for Nordkalottfolket.

VENSTREMANN: Tor Mikkola er Venstremann utenfor sametingsvalget. Her sammen med partikollega Trine Noodt. På Sametinget er han ny representant for Nordkalottfolket. Foto:

Nordkalottfolkets andrekandidat som kom inn som sistemandatet fra kretsen, er Tor Mikola. Han er kjent i media som sauebonde og fjordfiskeren som måtte gi seg for sentraliseringen i 2014. Han tok med seg familien og flytter fra Pollen i Alta kommune. Den profilerte oppdrettsmotstanderen, som er født og oppvokst i den lille veiløse bygda, sa han til slutt måtte innse at slaget var tapt.

– Det er to grunner. Det er ikke lengre fisk inn i området, og det er ikke fiskemottak. Vi klarer oss ikke der ute lengre. De tre siste årene har vært en kamp for å overleve. Vi måtte dra mens vi ennå hadde råd, sa Mikkola.

Han medga at det er vemodig å måtte gi tapt for sentraliseringen og flytte til Honningsvåg.

Mikkola avløser Kjetil Romsdal i Nordkalottfolket i valgkretsen. Romsdal kom inn som 5. og sistemandatet ved forrige valg.

Ronny Wilhelmsen

BLIR IKKE PRESIDENT: Arbeiderpartiet og Ronny Wilhelmsen får ikke oppfylt drømmen om å bli sametingspresident i denne omgangen.

BLIR IKKE PRESIDENT: Arbeiderpartiet og Ronny Wilhelmsen får ikke oppfylt drømmen om å bli sametingspresident i denne omgangen. Foto:

Ronny Wilhelmsen kom inn som andrekandidat fra kretsen, ved forrige valg. Nå er han ute av pallen med fjerdeplass. Men selv om han har mistet 3 prosentpoeng fra forrige valg, kommer han inn på tinget.

Wilhelmsen trenger vel ikke noen nærmere presentasjon for iFinnmarks lesere, som presidentkandidat, kjent for kastingen av Aili Keskitalo (NSR) som president ved tampen av fjoråret. Han ble også delaktig i turbulensen internt i Arbeiderpartiet, som gjorde at president Vibeke Larsen gikk ut av Ap, stiftet eget parti, og sendte Wilhelmsen på hue og ræva ut av sametingsrådet, fordi hun ikke hadde tillit til ham.

iFinnmarks valgekspert under valgsendingen mener hele dette sakskomplekset er hovedårsaken til at Arbeiderpartiet gjør det dårlig ved årets sametingsvalg.

Arthur Tørfoss

SNEGLEFART: Arthur Tørfoss fra Frp mener det har gått  i sneglefart i hans komite på Sametinget. Selv har han fått fornyet tillit fra velgerne.

SNEGLEFART: Arthur Tørfoss fra Frp mener det har gått i sneglefart i hans komite på Sametinget. Selv har han fått fornyet tillit fra velgerne. Foto:

 

Arthur Tørfoss (1956) fra Nordreisa beholder plassen sin på Sametinget. Men han blir partiets eneste kandidat kan det se ut som. I dagens Sameting er han medlem av nærings- og kulturkomiteen, og leder av kontrollutvalget.

Ved forrige valg var Tørfoss den tredje kandidaten som kom inn fra kretsen, og han holder den posisjonen ved årets valg, og dyttet dermed Aps presidentkandidat Ronny Wilhelmsen nedover listen.

Fremskrittspartiet har to mandater i det sittende Sametinget. I tillegg til Tørfoss, har Aud Helene Marthinsen fra valgkrets Gáisi (13 kommuner i Troms) vært inne på fast plass.

Denne kretsen har mistet ett mandat ved årets valg, fra seks til fem, så nåløyet er mindre. Ved forrige valg kom Marthinsen inn som fjerdemandat med 11,6 prosent av stemmene. Nå ser det ut som hun og Árjas mandat ryker ut fra denne valgkretsen, mens NSR går opp fra 2–3 mandater, mens Arbeiderpartiet holder seg på to.

Her er det ennå litt usikkert, da bare 70,5 prosent av stemmene i denne kretsen er talt opp.

Resultatene

Partinavn Antall stemmer %-vis oppslutning Endring siste sametingsvalg
Norske Samers Riksforbund 360 21,9% 5,9 pp
Nordkalottfolket 351 21,4% -0,1 pp
Fremskrittspartiet 285 17,3% -0,9 pp
Arbeiderpartiet 280 17,0% 17,0 pp
Høyre 122 7,4% -1,0 pp
Senterpartiet 120 7,3% 1,9 pp
Árja 102 6,2% -3,1 pp
Šiella 24 1,5% 1,5 pp

NB: Resultatet er fra 12. september 2017 kl. 16:58 – 99,8 prosent opptalt

Artikkeltags