Ap vil vurdere å kutte trålstigen

NEI TIL FRIKJØP: Ingrid Heggø sier Ap er imot at trålerne skal kunne kjøpe seg fri fra pliktene.

NEI TIL FRIKJØP: Ingrid Heggø sier Ap er imot at trålerne skal kunne kjøpe seg fri fra pliktene.

Artikkelen er over 1 år gammel

Aps fiskeripolitiske talsperson, Ingrid Heggø, tviler på at Venstre og KrF vil støtte regjeringens forslag om pliktene.

DEL

– Sandberg sier han har flertall i Stortinget. Hvis så galt skjer at dette blir vedtatt, vil vi sette alle kluter til for å redusere skadevirkningene om vi kommer i regjering etter valget, sier Heggø.

LES OGSÅ: – Om de får flertall for dette, ja da er noe riv ruskende galt

Hun gjør det klart at Ap ikke støtter regjeringens forslag. Og enn så lenge tror hun at KrF og Venstre også vil gå imot. Spesielt siden det er valgår.

I mai skal Stortinget behandle Pliktmeldingen. Om det blir vedtatt at trålselskapene kan kjøpe seg fri fra pliktene og likevel sitte igjen med fisken, vil dette bli stående i lang tid.

– Et vedtak i tråd med regjeringens forslag, lar seg ikke endre til høsten. Det blir som å få tannkremen tilbake i tuben. Næringen har krav på forutsigbarhet. Og snarlig endring vil bare føre til rettssaker. Ett mulig virkemiddel for å dempe skadevirkningene, kan være å endre trålstigen, slik at trålerne får mindre kvoter. Men alt dette må vurderes juridisk, sier Heggø.

LES OGSÅ: – Avfolkning med åpne øyne

 LES OGSÅ: Arne kaller regjeringens pliktmelding for moralsk forkastelig: – Mange vil miste jobben 

Hun sier at Ap aldri vil støtte kutt på bare 20 prosent av kvotene ved fjerning av aktivitetsplikten.

– Vår holdning har hele tida vært at hvis pliktene ikke overholdes eller fjernes, skal fisken ligge igjen på kaikanten. Da blir det merkelig å kutte bare 20 prosent. I utgangspunktet er vi heller ikke for at trålerne skal kunne kjøpe seg fri med en engangsutbetaling. Det regjeringen har lagt opp til, kaller jeg lommepenger. Nei, vi vil kutte i kvotene i stedet, sier Heggø.

 LES OGSÅ: Vil avvikle pliktene 

Artikkeltags