Gå til sidens hovedinnhold

Innlegg om kjempeveps i Norge skaper reaksjoner, men lesere gikk glipp av ett viktig poeng...

Artikkelen er over 5 år gammel

NETTAVISEN: De siste dagene har et innlegg på den norske bloggen Viralshare buzzet i Norge. Ifølge bloggeren skal den svært aggresive, japanske kjempevepsen ha ankommet landet, og skremmer nordmenn med vepsestikk digre som kulehull.

Bloggen er åpenbart tull, men det er det øyensynlig ikke alle som får med seg. Og i skrivende stund har over 15.000 mennesker likt og delt innlegget.

Men kan egentlig den japanske kjempevepsen dukke opp i Norge?

Side3 slo på tråden til entomolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum.

- Nei, det er er bare tull. Den har ikke dukket opp i Europa en gang, sier han.

- Så det er helt umulig at den dukker opp her?

- Nei, helt umulig er det ikke, men da må noen ta med seg en populasjon hjem. Det er litt langt for vepsene å fly til Norge, forklarer Lars Ove Hansen.

Tar ikke hevn

I bloggen står det at vepsene er uhyre aggresive, og jo mer du prøver å stikke av, jo mer vil den stikke deg.

- Man tillegger ofte vepsene menneskelige egenskaper, og forestiller seg at de tar hevn dersom du smeller til en. Men de gjør ikke det. De er veps, sier eksperten.

Heller ikke den japanske kjempevepsen er spesielt aggressiv. Lars Ove Hansen forklarer imidlertid at dersom du kommer nær et vepsbol, er vepsene i stand til å organisere et koordinert angrep.

Men vi har en norsk kjempeveps

Selv om vi ikke har aggresive, japanske kjempeveps i Norge, har faktisk en egen norsk "monsterveps" gjennoppstått fra de døde.

- Geithamsen forsvant på begynnelsen av 1900-tallet og mange trodde den var utdødd. Men så, fra rundt 2007, dukket den opp igjen. Nå er det flere av dem, spesielt i Østfold, Hedmark og Akershus, sier Lars Ove Hansen.

Flere stikk av geithamsen kan være livsfarlig, selv ett stikk kan være farlig for barn. Geithams er imidlertid ikke et monster en skal gå rundt å bekymre seg nevneverdig for.

- Geithams er stor og stikket gjør vondt, men det er en ganske sløv og snill veps. De små vepsene, som jordveps, norsk og rød veps, er mye mer aggresive, forteller eksperten.

Allergikere må passe seg

Selv om store vepser har mer gift enn små, overlever de aller fleste mennesker å bli stukket. Han forteller likevel at alle som er allergiske bør passe seg for veps. En bør dessuten være obs på veps som kan ha falt i saftglasset.

- Et stikk i halsen kan gi hvem som helst trøbbel.

Kommentarer til denne saken