Finnmark Dagblad fikk medhold av Pressens Faglige Utvalg: – Jeg er fornøyd

FORNØYD: Redaktør Arne Reginiussen er fornøyd med konklusjonen til PFU. Foto: Stian Eliassen.

FORNØYD: Redaktør Arne Reginiussen er fornøyd med konklusjonen til PFU. Foto: Stian Eliassen.

Artikkelen er over 1 år gammel

Konkluderte med at redaktør Arne Reginiussens kritikk var innenfor.

DEL

Politimester Ellen Katrine Hætta prøvde å arrestere Finnmark Dagblad på presseetikk etter at redaktør Arne Reginiussen skrev en kommentarartikkel før sommeren om politiets nye kommunikasjonsstrategi. Tirsdag formiddag konstaterte Pressens Faglige Utvalg (PFU) at det ikke var faktapåstander eller sterke beskyldninger som krevde samtidig imøtegåelse.

– Jeg er fornøyd med at PFU var enig. Det må være greit å si sin mening, og det er fint at PFU også synes det, forteller Reginiussen.

Rett til å kommentere

I kommentarartikkelen tok Reginiussen for seg det han oppfattet som tungvinte og strenge kommunikasjonsstrategier fra politiets side. Redaktøren anklaget blant annet politiet for å nærme seg «tilstander i land vi ikke liker å sammenligne oss med».

– Journalistene blir bedt om å sende spørsmål på e-post via en pressekontakt for å få svar på det de lurer på, i stedet for at journalistene får snakke med personene de faktisk trenger å komme i samtale med. Det er en svært skremmende overgang til et mer lukket regime hvor journalistene ikke får det de trenger for å belyse saker. Jeg sa bare min mening om den nye praksisen som politiet har innført om å være tilgjengelig for media, forklarer Reginiussen.

PFUs medlemmer mente at kritikken var innenfor.

– Redaktører må få lov til å mene hva de vil uten å gi beskjed til politimesteren på forhånd. Avisen inviterer til kontradiksjon og tilbyr politiet tilsvar. Vi må også forsvare avisens rett til å kommentere og mene noe, sa leder Alf Bjarne Johnsen.

Positiv til konklusjonen

Selv om politimesteren og politiet opplevde artikkelen som problematisk, synes Hætta at konklusjonen til PFU var grei.

– Jeg tenker det er veldig greit at PFU konkluderte slik de gjorde. PFU gjorde den god jobb, selv om det tok litt tid. Slik jeg forstår det var det meningspåstander fra redaktøren sin side, og selvsagt må redaktøren få mene det han vil, men samtidig var det viktig å få saken prøvd siden vi opplevde kommentaren som problematisk, sier politimesteren.

Hætta mener selv at hun er veldig tilgjengelig, og hun er ennå ikke enig i kritikken.

– Det er ikke alle spørsmål som hører hjemme hos meg. Mange spørsmål som oppstår må rettes til de avdelingene som kan svare og som har med saken å gjøre. Det handler om at de forskjellige avdelingene må få lov til å svare på den jobben de gjør uten at politimesteren trenger å svare. I tillegg er det vanskelig å svare når e-poster blir sendt til ikke-eksisterende adresser, slik som det ble gjort i denne saken, sier Hætta.

I sommer hadde Hætta et møte med redaktøren der hun opplevde at de hadde god dialog.

– Jeg opplevde møtet som positivt. Det er viktig for politiet at vi har et profesjonelt og godt forhold til media. Vi prøver å være så tilgjengelige vi kan, og håper vi kan ha et godt samarbeid, sier politimesteren.

GODT FORHOLD: Politimester Ellen Katrine Hætta mener politiet er tilgjenglig, og at de har et godt samarbeid med mediene. Foto: Arkivfoto.

GODT FORHOLD: Politimester Ellen Katrine Hætta mener politiet er tilgjenglig, og at de har et godt samarbeid med mediene. Foto: Arkivfoto.

Artikkeltags