Gå til sidens hovedinnhold

Petter (41) er ny direktør for Varanger museum: – Med knappe ressurser må et livskraftig museum i dag være flink til å prioritere hva de vil satse på

Og den nye direktøren for Varanger museum har jobbet mye i Nord-Norge. Men aldri så langt nord som nå.

– Det er litt tidlig å si hva som er mine ambisjoner, i og med at jeg kun har vært i jobben i noen dager. Først og fremst nå gleder jeg meg til å bli bedre kjent med alle kollegaene mine. Vi starter der, smiler Petter Snekkestad (41), på spørsmål om hva som er hans plan og visjon for museet fremover.

LES OGSÅ: 12 vil bli direktør på museum: Se søkerlisten her

Han startet i jobben som ny direktør for Varanger museum den 1. oktober i år:

– Jeg søkte jobben fordi stillingen var faglig fristende. I tillegg visste jeg at museet gjør mye godt og viktig arbeid. Jeg kommer altså til en flott organisasjon, slår Snekkestad fast.

Lang erfaring innen museumssektoren

Selv er han utdannet arkeolog ved Universitetet i Oslo, opprinnelig fra Nøtterøy utenfor Tønsberg i Vestfold og Telemark fylke.

– Etter noen år i felt, altså arbeid på arkeologiske utgravinger og registreringer, satt jeg på Riksantikvaren og jobbet med murverk fra middelalderen, kirkeruiner og slikt. For å få museumserfaring flyttet jeg til Bodø og Nordlandsmuseet, hvor jeg hadde flere roller.

Les også

Henger i høyden: – Den er veldig spektakulær!

Les også

Huset er til salgs for 200.000 kroner: – I prinsippet kan man gjøre hva man vil dersom man ønsker å renovere

De siste årene har han vært tilknyttet Norges arktiske universitetsmuseum som prosjektleder, samt i Troms og Finnmark fylkeskommune i egenskap av å være museumsrådgiver.

– Varanger er en interessant del av landet, hvor grensehistorie er ett av flere stikkord. Jeg har bodd lenge i Nord-Norge og arbeidet med landsdelens historie, men har befattet meg mindre med Finnmark, forteller den nye direktøren.

Snekkestad sier han har fått et veldig godt inntrykk av Vadsø og Varanger så langt:

– Rundt fjorden er det mange som arbeider med og er engasjert i kulturhistorie på ett eller annet vis. Det er gledelig.

Balansegang mellom historien og nåtiden

På spørsmål om hva som er museumssektorens utfordring i tiden framover, svarer direktøren at museer generelt står overfor flere punkter som må utvikles:

– Mange mener at de ikke er aktuelle nok. Skal museene kaste seg inn i nåtidsspørsmål eller skal man trassig forsvare historiens egenverdi? Det trenger ikke være et enten-eller, men her er det en balansegang, mener Snekkestad.

Les også

Reidun og Åge kjørte helt fra Tromsø for å delta: – En selvfølge

Han trekker fram at også sektoren er overlesset med oppgaver fra myndighetshold:

– Man snakker om museenes sviktende bæreevne. Med knappe ressurser må et livskraftig museum i dag være flink til å prioritere hva de vil satse på.

Kommentarer til denne saken