Gå til sidens hovedinnhold

Per Stian lever av reindriften, men har kun 17 dyr

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er ikke høflig å spørre en reineier hvor mange dyr han har, men hos Per Stian Sara kan du telle selv. Flokken hans er nok den minste, men også den mest lønnsomme i distriktet.

Like ved Norsk Telemuseum, et lite stykke forbi flyplassen i Tromsø, har Sara sitt eget lille Lapland - i miniatyr. Rett nedenfor en av øyas mest trafikkerte veier, rusler en flokk reindyr rundt mellom lavvoene.

- Rein, lavvo og samer i kofte. Oppskriften er enkel, men det er det som selger, sier Per Stian Sara, daglig leder i Tromsø Lapland.

Denne saken er levert av nettstedet ijobb.no.

Tam som lam

Reinen til Sara er tam som lam. De rusler dovent rundt og hilser gjerne når det kommer gjester. Inne i lavvoen venter Sara på en gruppe turister som skal komme, men båten er forsinket. Mens han venter mater han flokken med lav.

- Man bruker fort et år på å få dem tam. Det er mye jobb, men så har jeg jo ikke så mange, sier Sara.

I hjemfylket hans har de største reineierne mellom 1000 og 2000 dyr. Da NRK i fjor offentliggjorde tallene, ble det mye debatt, for i den tradisjonelle reindrifta er det et følsomt tema.

- Jeg er nok den eneste reineieren som forteller hvor mange rein jeg har, fliper Sara.

For å finne svaret holder det nemlig å kunne telle til 17. Det gir en avkastning de fleste andre reineiere kan drømme om.

- Jeg har nok den minste, men kanskje den mest lønnsomme flokken i distriktet, konkluderer han selv.

tamrein2.jpg.JPG 

Takknemlig

Sara er oppvokst i en reindriftsfamilie i Kautokeino, men i en tid der reindrifta har store utfordringer med overbeite og nedslakting, mener han det er rom for å tenke nytt.

I 2010 begynte han å sysle med turistbedriften, som i dag sysselsetter fem mann.

- Det er vanskelig å kombinere tradisjonell reindrift med turisme, man er nødt til å ta et valg, og da jeg flyttet til Tromsø tenkte jeg at her er det muligheter, sier Sara.

Resten er historie. Tromsø Lapland har blitt helårsbedrift, med reinkjøring på Håkøya vinterstid, og besøk i Lapland på Tromsøya om sommeren. Målet er å gi turistene en opplevelse de vil huske.

- De fleste er veldig takknnemlig for den opplevelsen de får. Vi deler vår arv og vår kultur med dem, og det synes de er fint å ta del i, sier Ronald Strømeng og Tor Jonny Reitan Sara, som begge er ansatt i bedriften.

Ingen powerpoint

Sara er opptatt av å drive kulturformidling, og verken han eller de ansatte er redd for å by på seg selv. Powerpoint og datamaskiner finnes ikke i lavvoen.

- Vi formidler oss selv, og bruker verken bilder eller tekst. Alt som skjer her er live, det er sånn vi vil ha det, sier Sara.

Når han tar frem lassoen begynner flokken å løpe. De er ikke like begeistret for lassokasting som turistene. Derfor er det heller ikke levende dyr, men gjerdestolper med horn, gjestene får teste ferdighetene sine på. Det hender rett som det er at noen slumper til med et treff.

- Da blir det alltid applaus og masse fotografering. Lassokastingen er en populær aktivitet, sier Sara.

Tenker langsiktig

Selv reiser han mye rundt for å promotere Tromsø Lapland og Tromsø som destinasjon. Han tenker langsiktig, og målet er å skape en bunnsolid og helsamisk turistbedrift.

- Nå vil det være dager med bare noen få gjester, der vi ikke tjener penger. Men jeg tenker fremover og jeg vet at det vil øke.

Han er fornøyd med interessen fra både utland og innland, og skryter av Tromsø kommune, som har gjort det mulig å etablere seg så sentralt.

- De fortjener skryt, og det samme gjør Norsk Telemuseum, som er vår nabo. Uten deres støtte hadde jeg ikke hatt dette området, sier han.tamrein.jpg.JPG

Kommentarer til denne saken