Da Andøy-ordfører, Knut A. Nordmo, delte ut kommunens kulturpris til Rock Mot Rus-festivalen sist fredag, ble også 10 ildsjeler fra hele Nord-Norge hyllet.

Ildsjeler som betyr ekstra mye for festivalen, fikk hver sin tiendedel av prisen.

Per Inge Heitmann Olsen fra Varangerbotn i Nesseby var en av de som mottok sin del av prisen montert på et unikt diplom.

– Det er en stor ære av å få lov til og være en del av kulturprisen. Rock Mot Rus og Rockebussen Finnmark er blitt en familie som vi holder kjær. Man føler seg inkludert, tatt vare på og ydmyk av å få et slikt diplom, sa Heitmann Olsen under prisutdelingen.

En av grunnleggerne

Heitmann Olsen er en av grunnleggerne for Rockebussen Finnmark, og leder i dag organisasjonen. Målet er å gjøre musikk og kultur billigere og mer tilgjengelig for ungdom i Finnmark ved å skape et rusfritt, mobbefritt og inkluderende miljø med fokus på musikk, samspill og sosiale møteplasser.

Siden 2014 har Rockebussen Finnmark tatt den 17 timer lange bussturen til Rock Mot Rus.

– Folkets Hus, som vi står i nå, har vært Rockebussens base på Andenes, med frivillige brannvakter fra Andøya som har stilt opp år etter år. Det er fordi de er blitt så glade i denne gjengen, sa ordfører Nordmo under utdelingen av kulturprisen.

Nordmo la også til at Rockebussen Finnmark har tatt varmt imot ungdom fra Rock Mot Rus når de har kommet på besøk til dem.

Rockebussen og Per Inge fikk Willy Oftedals ærespris for sitt arbeid i 2016.

– Det er tydelig at Rockebussen-besøkene betyr mye for festivalen vår, sa Andøy-ordføreren i talen sin før han overrakte diplomet til Heitmann Olsen.

– Vær stolte

Festivalsjef Kristin Krey tok imot selve Kulturprisen. Hun påpekte at prisen må deles på flere tusen mennesker. Gjennom 40 år har over 200 frivillige stilt opp årlig.

Heitmann Olsen la også vekt på dette.

– Jeg vil rette en stor takk for at du stiller opp til hver og én. Takk for at du velger å bruke av din tid til å hjelpe festivalen. Takk for at du er den du er, sa Heitmann Olsen fra scenen.

Har en jobb å gjøre

Men Heitmann Olsen var også klar på at målet fremdeles ikke er nådd. Det er ennå en vei igjen å gå for å kunne tilby rimelige og tilgjengelige kulturtilbud til ungdom i Finnmark.

– Her sliter frivillige organisasjoner med å finne midler til videre drift etter at Troms og Finnmark fylkeskommune kuttet i midler til frivillige organisasjoner i Finnmark. Det resulterte i at Rockebussen Finnmark mistet sin hovedsponsor.

Heitmann Olsen oppfordret deretter hele fylket til å bli med på laget.

– Bandmiljøet blant ungdom har også gått ned etter at kulturskoler, fritidsklubber å UKM er blitt nedprioritert. Her har vi en stor jobb å gjøre for å få opp aktiviteten igjen. En aktivitet som er så enormt viktig for ungdommen, avsluttet ildsjelen.