Parlamentet i Litauen vedtok ny lov – kan bane vei for Frode Berg-utveksling

FENGSLET I RUSSLAND: Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Moskva i april. Her er han avbildet med sin russiske forsvarer Ilja Novikov under opplesing av dommen.

FENGSLET I RUSSLAND: Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Moskva i april. Her er han avbildet med sin russiske forsvarer Ilja Novikov under opplesing av dommen. Foto:

Av

Det litauiske parlamentet vedtok torsdag formiddag en lov om spionutveksling som kan bane vei for at Frode Berg kan få komme hjem.

DEL


Loven ble vedtatt med 76 stemmer for og to mot. Åtte representanter avsto fra å stemme.

Det var mye debatt om loven i forkant av avstemningen, og ni representanter fikk taletid før loven ble endelig vedtatt.

Litauens president Gitanas Nauseda må skrive under på loven før den kan tas inn i lovverket. Han er torsdag og fredag på statsbesøk i Italia, hvor han blant annet skal møte pave Frans og statsminister Giuseppe Conti.

Frode Bergs advokat, Brynjulf Risnes sier til ifinnmark at det nå er snakk om dager og ikke uker før Berg setter sine bein på norsk jord igjen.

– Det som skjedde i Litauen i dag var mer formaliteter enn omstridt. Hvor mange dager det vil ta før Berg er hjemme, vet vi jo ikke, men det som er sagt er at de to presidentene må skrive under en avtale før dette skjer. Når det skjer, har jeg ingen sikker informasjon om.

– Kan dette skje i dag?

– Det kommer ulik informasjon fra ulike kilder. Nå er den litauiske presidenten i Italia på statsbesøk, men om presienten fysisk må være til stede for å skrive under en slik avtale, vet jeg ikke, sier Risnes.

VG skriver at benådningskommisjonen som kan avgjøre Bergs skjebne møtes på onsdag.

Les også: – Mer snakk om dager enn uker

Artikkeltags