På ville veier, Sanna?

Av

Denne gangen ser det ut som Sanna har en sak som ikke trenger debatt eller bred omtale – annet enn i positive ordelag for å spre kunnskap om at kvensk er et eget språk i Norge, skriver Mia Krogh ved Varanger museum

DEL

Finnmarksdebatten Jeg kjenner Sanna Sarromaa som en velformulert spaltist som liker å spissformulere og skrive med bred blyant for å få fram poengene. Det er en kjent teknikk som må til innimellom for å få oppmerksomhet rundt saken. Og hun er definitivt slagkraftig og til og med morsom innimellom, særlig når hun raljerer over treige nordmenn og «typisk» norske merkverdigheter.

LES OGSÅ: Tenk om skolen hadde undervist i kebabnorsk

Men denne gangen ser det ut som Sanna har en sak som ikke trenger debatt eller bred omtale – annet enn i positive ordelag for å spre kunnskap om at kvensk er et eget språk i Norge. Om kvensk er et eget språk eller ikke, er ikke på det nasjonale sakskartet, det er faktisk vedtatt og anerkjent som eget minoritetsspråk av den norske stat, med Norsk språkråd i ryggen, basert på forskning. Kvensk fikk status som eget språk i 2005. Hvis Sanna vil ha en omkamp om språket er hun minst 15 år for seint ute, og retter skytset sitt i feil retning. Når man velger å skrive en kronikk i en riksdekkende avis rammer den ikke først og fremst myndighetene som har vedtatt at kvensk er et eget språk, men den jevne kven og norskfinne som endelig har oppnådd anerkjennelse og status som nasjonal minoritet, med et eget språk. For nordmenn flest er ikke språk og statusen til det norske språket noe man tenker på til daglig, vi tar det for gitt. Men for en minoritet handler språk først og fremst om identitet. Og for å løfte språket, gi det status og muligheter til å søke offentlige midler til språkarbeid, må språket standardiseres eller normeres i et skriftspråk. Det har man gjort med kvensk, og språket er i dag anerkjent som minoritetsspråk i Norge, som er noe helt annet enn et lands nasjonale språk, som finsk er i Finland.

LES OGSÅ: Sammenlignet kvensk med kebabnorsk: – Sørgelig at vi fremdeles har slike tanker i 2020

Det eneste du har oppnådd med debattinnlegget ditt, Sanna, er å såre kvener og norskfinner i Norge som er stolte og glade over at språket deres er anerkjent, har fått status, og gis midler til språkrevitalisering og opplæring. En unnskyldning til kvenen og norskfinnen i gata, kanskje? Så får du heller skrive brev til den Norske stat om hvor teit du syns det er at kvensk kalles for et eget språk i Norge. Ønsker deg lykke til videre som den ellers så dyktige spaltisten du er.

Mia Krogh
Varanger musem, avdeling Vadsø museum - Ruija kvenmuseum,
Avdelingsleder, Vadsø

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken