– Vi ser fram til en fantastisk 17. mai-feiring. Det er et flott arrangement og det er viktig å ivareta sikkerheten, sier stabssjef i Finnmark politidistrikt, Tarjei Sirma-Tellefsen, til iFinnmark.

Han sier at politiet ikke vil gå inn på detaljer om hvordan, og i hvilken byer bevæpnet politi vil befinne seg i. Men han sier at de vil være synlig, og til stede i deler av fylket.

Synlig bevæpnet politi

– Det som blir nytt, er at man vil se synlig bevæpnet politi, og det ble bestemt på et statlig nivå etter hendelser i Europa, sier Sirma-Tellefsen.

Beslutningen innebærer at politifolk i tilknytning til større arrangementer, denne gangen vil være bevæpnet. Bevæpningsadgangen er avgrenset til såkalt innsatspersonell som er sertifisert til å bære våpen under større arrangementer, og det vil være opp til politimesterne å vurdere hvilke arrangementer dette gjelder, skriver NTB.

Klare til å reagere

– Politifolk på bakken skal være klare til å reagere umiddelbart hvis det skulle komme et terrorangrep mot større arrangementer og folkeansamlinger under feiringen av nasjonaldagen, sa politidirektør Benedicte Bjørnland overfor NTB.

Tarjei Sirma-Tellefsen sier det samme til iFinnmark.

– Det som er viktig å understreke er at det ikke er en konkret trussel. Men det er viktig å ta innover seg det som har skjedd i Europa de siste årene. I tilfelle noe skulle skje så har man bestemt at man skal være bevæpnet, understreker han.