KIRKENES (Nettavisen): Onsdag 1. mars var det et forsvarstungt møte på Kirkeneskonferansen i Finnmark. Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Sveriges forsvarssjef Micael Bydén og Finlands viseforsvarssjef var samlet for å snakke om et nytt nordisk fellesforsvar etter at Sverige og Finland blir en del av Nato.

Det var ingen tvil blant om blant alle generalene at dette er noe de ser veldig fram imot.

– Først og fremst betyr det at alle tre land vil falle under garantien av å bli forsvart under Artikkel 5 i Nato-traktaten. Det er hovedpunktet. Vi blir også en del av en skikkelig operasjonell planlegging i alliansen som nye medlemsland, og dette er to ting som vil utgjøre en stor forskjell for Sverige og Finland, sier Sveriges forsvarssjef, Micael Bydén, til Nettavisen.

– Det vil endre hele vårt tankesett. Vi har vært vant til å tenke på at Finland må forsvare seg på egen hånd, skyter Finlands viseforsvarssjef Vesa Virtanen inn.

Kristoffersen ser også fram til å få med Sverige og Finland i Nato, og nikket samtykkende til sine nordiske kollegaer,

PST til Nettavisen: – Russisk etterretning definitivt til stede på steder som dette

Overrasket

Til tross for at Russland får mye mer å tenke ved to nye naboland som blir en del av Nato, så er det én ting som får den finske forsvarstoppen til å klø seg i hodet.

– For oss har det vært overraskende at russerne har reagert såpass lite på at vi skal inn i Nato. Kanskje de allerede forsto at Finland og Sverige en dag skulle bli medlem av Nato. Det har også vært et stort flertall hos folket for å bli medlem, og heller ikke der har vi fått noen særlige reaksjoner fra Russland, poengterer Virtanen.

Den finske viseforsvarssjefen legger imidlertid til at de er godt forberedt på reaksjonene som vil komme.

– Vi følger selvfølgelig med på hvilke baser og styrker de utplasserer ved vår østre flanke. Det gjenstår å se etter at russerne er ute av Ukraina, er Virtanens beskjed.

Stort sikkerhetsoppbud i grensebyen: – Helt avstengt

Store endringer

Den norske forsvarssjefen utdyper mer om hvordan militærstrategiene vil endre seg for de Norge og de nordiske landene i fremtiden.

– Ting vil endre seg fundamentalt, fordi vi har alltid sett på Norge som «alene i nord for Nato». Snart vil vi være i nord sammen med Sverige og Finland, og det betyr at vi legger til to svært sterke militære naboer i alliansen vår, sier Kristoffersen til Nettavisen.

Og legger til:

– Det betyr at vi kan ha integrerte planer for vårt forsvar fremover, hvor den skandinaviske halvøya vil jobbe sammen med tre land som deler samme kultur og samme holdning.