Gå til sidens hovedinnhold

Ottar Grimstad (84) har gått bort: – Han var en bauta i Alta-samfunnet

Artikkelen er over 1 år gammel

Mangeårig leder for Alta historielag, Ottar Grimstad, har gått bort. Han døde brått på Hammerfest sykehus i går, tirsdag.

– Det er veldig trist! jeg har fått meldingen om at han har gått bort. Han var en bauta i Alta-samfunnet på så mange områder: Lokalhistorie, idrett, politikk, og sang og musikk.

Det sier dagens leder i Alta historielag, Kristian E. Johnsen, til iFinnmark.

Bøker om Alta

Han sier Grimstad var sentral i Alta i mange år, blant annet som leder av historielaget i 25 år.

– Han har bidratt til et stort antall bokutgivelser, 18 i tallet. 12 av dem med beretninger om og fra Alta. Han ble derfor utnevnt til æresmedlem da han etter egen vilje trakk seg ut av styret i historielaget i 2015.

– Han var tilflytter til Alta. Og folk ble skikkelig overrasket for en kjennskap til Altas historie han tilegnet seg.

Bautaen i Altas historieliv, sørget også for fysiske bautaer av andre rundt i Alta: Som skulpturene av rallarer og fiskermonumentet.

Johnsen sier han også kjente Johnsen gjennom lokalpolitikken. Johnsen representerte partiet Venstre.

Fra Sunnmøre

Ottar Grimstad kom i 1959 til Finnmark fra Møre og Romsdal. Siden da har han viet sin livsgjerning til læreryrket og kulturlivet i nord.

Ottar Grimstad kom som nyutdannet lærer til Indre Billefjord i Porsanger kommune i 1959. Han ble født 4. februar 1936 på Hareid i Møre og Romsdal.

Grimstad tok lærerutdanning i Volda. Sin lærerkarriere startet han i en skolekrets med veldig mange samisktalende elever. Litt av en ilddåp for en ung lærer.

Skolemannen

Ottar Grimstad flyttet til Alta i 1961. Han ble gift med Svanhild Sørebø i 1965. Hun kommer fra Hyllestad i Sogn og Fjordane. Svanhild Grimstad har vært lærer. De har tre barn.

I Alta begynte han som lærer i framhaldsskolen, og var det i to-tre år. Jeg var ansatt ved Alta gymnas og var klasseforstander for en realskoleklasse i to år og hadde i tillegg timer på gymnaset.

Grimstad var alene inspektør på en skole med 750 elever, da ungdomsskolen i Alta ble etablert i 1967. Senere ble han rektor på Elvebakken skole og var det i 30 år.

Heder fra kongen

I unge år var Grimstad en idrettsutøver på høyt nivå i Alta IF, hvor han også her ble æresmedlem. Han var på landsdelslaget i både fotball og håndball. Grimstad har også vært trener i laget.

Æresmedlem var han også i Alta motettkor.

Ottar Grimstad ble tildelt kongens fortjenstmedalje i 2000.

Ottar Grimstad etterlater seg kona Svanhild og barna Hilde, Audun og Øystein.

Kilder: Finnmark Dagblad, Ságat-intervju med Ottar Grimstad av frilanser Asfrid Karlsen, Lakselv.

Kommentarer til denne saken