Russisk selskap har satt opp datapark like ved militær installasjon, men direktøren vil ikke fortelle for hvem

FÅTT DATAANLEGG: Fiskerianlegget til Arctic Catch i Vardø har lagt til rette for et dataanlegg for en kunde inne i sine lokaler like ved en millitær installasjon.

FÅTT DATAANLEGG: Fiskerianlegget til Arctic Catch i Vardø har lagt til rette for et dataanlegg for en kunde inne i sine lokaler like ved en millitær installasjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Direktør i Arctic Catch, Konstantin Vasilenko, bekrefter at det russiskeide selskapet driver et dataanlegg med bitcoinproduksjon i et fiskerianlegg i Vardø, men pressen får ikke adgang til lokalet.

DEL

– Vi har sørget for strøm og gjort en del ombygging av lokalene. Det er det vi bidrar med, sier Vasilenko til NRK Finnmark.

Han bekrefter ovenfor nyhetskanalen at det har foregått drift av et dataanlegg i hans lokaler i tre måneder på oppdrag fra en kunde, men han ønsker ikke å fortelle hvem denne kunden er. NRK får heller ikke tilgang til å ta bilder av lokalene der dataanlegget står.

Russisk eier

Arctic Catch eies av russiske Igor Smirnov. Anlegget der det drives foredling av torsk og krabbe, og nå i tillegg bitcoinproduksjon, ligger et steinkast unna den amerikanskeide militære radaren Globus II. Russiske jagerfly har tidligere simulert angrep mot radaren.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken ovenfor NRK, men PST medgir at det er vanskelig å si om et slikt dataanlegg kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

– Vi er kjent med flere planer for bitcoin-fabrikker i Norge. Det er vanskelig å vite om dette er en sikkerhetstrussel eller ikke, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

Skaper høye temperaturer

Datasenteret skal allerede ha ført med seg utfordringer ved å skape for høyt temperatur innendørs på fiskerianlegget, skriver NRK. Mattilsynet har hatt tilsyn hos Arctic Catch.

Tilsynet målte opp til 30 varmegrader enkelte steder, mens anbefalt temperatur for fiskeforedling er på mellom 10 og 12 grader. Mattilsynet kommer nå til å følge opp saken videre, ifølge NRK.

– Vi kommer til å følge opp tilsynet vi hadde fredag, blant annet med et brev til virksomheten med veiledning om krav til temperatur under produksjon. Det medfører blant annet at de må lukke dørene inn til produksjonslokalene, sier avdelingssjef Siv June Hansen i Mattilsynet.

Varanger Kraft har ikke ønsket å besvare kanalens spørsmål om strømforbruket til anlegget av hensyn til kunden.

Artikkeltags