Streikende journalister valgte å støtte lokalavisen: – Mediemangfoldet de bidrar til er viktig

BIDRAR: NRK-journalister i streik har valgt å kaste ut en redningsbøyle til den lille avisa Østhavet i Vardø som står i fare for å bli lagt ned. Stian Strøm er tillitsvalgt for de ansatte i NRK Finnmark.

BIDRAR: NRK-journalister i streik har valgt å kaste ut en redningsbøyle til den lille avisa Østhavet i Vardø som står i fare for å bli lagt ned. Stian Strøm er tillitsvalgt for de ansatte i NRK Finnmark. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I forrige uke sendte den lille lokalavisa Østhavet ut Mayday-signal. Etter å ga gått med underskudd i en årrekke, står avisa i fare for å måtte legge ned, og satte i gang en innsamlingsaksjon. Denne uka fikk de inn klingende mynt fra uventet hold.

DEL

– Vi som jobber her i NRK Finnmark, er, i likhet med resten av kanalen, opptatt av mangfold. Østhavet er en liten lokalavis, som folk bør støtte mer opp om, sier Stian Strøm, tillitsvalgt i NRK Finnmark.

Han har sammen med sine kolleger nettopp avsluttet en ukes lang streik, og akkurat kommet tilbake i arbeid på kontoret i Vadsø. Under streiken har NRK Finnmark-journalistene fått ros for å blant annet støtte den kreftsyke Ruijan Kaiku-redaktøren og dukket opp til dugnad i hagen hennes. Nå får de oppmerksomhet for å igjen hjelpe kolleger i nød.

Les også: Streikevakter stilte opp for kreftsyke Heidi: – Helt fantastisk!

Bidrag fra ansatte

– Vi så Mayday-meldingen Østhavet sendte ut og bestemte oss for å hjelpe. Vi bidro med 250 kroner hver. Like etter at vi sendte ut meldingen til streikende kolleger, begynte de å vippse over penger. Alle har hjulpet til, og til sammen har vi fått inn i overkant av 6000 kroner, forteller Strøm.

Avisa Østhavet dekker Vardø og Kiberg, og trykker avisene sine ved trykkeriet til Sør-Varanger avis i Kirkenes. Avisen har holdt det gående siden 1995, men de siste årene har underskuddet tæret på egenkapitalen, og avisen så nå ingen annen utvei enn å søke om hjelp. De startet dermed opp en innsamlingsaksjon på Spleis.no.

«Fortsetter utviklingen som i dag, er vi nå inne i det siste året med egen avis for Vardø. Derfor gjør vi et forsøk på å be befolkningen om hjelp til å fortsette. Kort sagt trenger vi 100 nye abonnenter for å overleve. Nå er det opp til publikum å bestemme om det skal finnes lokal pressedekning i kommunen eller om man vil satse på at andre medier overtar den jobben,» skriver de på nettsiden.

Hittil har innsamlingen rukket å nå 85 254 kroner. 147 givere har bidratt. Man kan støtte avisen på flere forskjellige måter, blant annet ved å kjøpe abonnement, legge inn annonse, eller kjøpe postkort. NRK-journalistene valgte å trykke en annonse over en helside i Østhavet, til en verdi av 4999 kroner.

«Dere er alltid der, i nedturer og oppturer, med en unik tilstedeværelse. Dere er et lim i samfunnet, både på godt og vondt. Det anerkjenner vi som kollegaer. Derfor større vi dere med en redningsflåte. Vi har valgt å gi litt av streikepengene våre som et lite bidrag til at avisen overlever, noe den forhåpentligvis gjør inn i evigheten» står det å lese i annonsen fra de ansatte i NRK Finnmark.

ANNONSE: Denne annonsen satte NRK Finnmarks ansatte i Østhavets avis denne uka.

ANNONSE: Denne annonsen satte NRK Finnmarks ansatte i Østhavets avis denne uka. Foto:

Vil stå løpet ut

Østhavet er takknemlig for hjelpen. Journalist Dan Tore Jørgensen er den eneste vi får tak i i en travel hverdag i avisen, men han har god oversikt over hvordan innsamlingen går.

– Det er helt strålende at de vil hjelpe oss. Jeg synes at det er rørende at en gjeng med journalister i streik har tatt seg tid til å diskutere saken vår og i tillegg gi av egen lomme for å støtte en liten lokalavis. Annonsen vi har fra dem har blitt veldig fin. Den sier egentlig det aller meste, sier en fornøyd Jørgensen.

Han er fast bestemt på at avisa kommer til å stå løpet ut også denne gangen.

– Vi skal gjennom dette, og vi skal klare oss, uansett hva. Det er ikke snakk om noe annet. Det er kanskje bare snakk om hvordan vi skal gjøre det. Den siste krampetrekningen kommer til å bli at vi slutter med papiravisa og går helt over på nett. Men det er ikke noe vi ønsker, understreker han.

Les også: Om denne avisa går dunken, kan det føre til at det siste trykkeriet i Øst-Finnmark forsvinner

Bidrar til mediemangfold

Jørgensen forteller at det de siste dagene har blitt kjøpt over 50 abonnement, og i tillegg til NRK Finnmark har to andre bedrifter rykket inn hver sin annonse.

– I tillegg er antallet annonser høyere enn det som står på Spleis, fordi vi har hatt folk innom her som kommer inn for å bestille annonse personlig enn over nettet. Det har gått over all forventning, men vi håper jo selvfølgelig at folk fortsetter å komme inn med bidrag, både med annonser og abonnement, sier Jørgensen.

Også på privaten har noen av journalistene valgt å støtte sine kolleger i nød.

– Jeg valgte i tillegg å kjøpe et eget abonnement på Østhavet for meg selv. Vi har abonnement der gjennom jobben allerede, men jeg ville bidra med å bestille et eget, sier NRK-journalist Eskil Wie.

Både han og Strøm understreker viktigheten av at lokalavisen overlever.

– Vi mener at flere i Vardø burde benytte seg av tilbudet lokalavisen kommer med, og at flere bør se hvor stor betydning lokalavisa har. Mediemangfoldet den bidrar til er viktig, og fungerer også som en viktig brikke i lokaldemokratiet i Vardø, påpeker de to journalistene.

Artikkeltags