Midt i det tøffe hundeløpet stoppet Jim-Ove for å hjelpe konkurrenten. Det fikk han belønning for

FIKK PRIS: Jim-Ove Pedersen fra Nordreisa fikk «Veterinærprisen» for å ha hjulpet en annen hundefører under Bergebyløpet i Finnmark, som ble avsluttet forrige fredag.

FIKK PRIS: Jim-Ove Pedersen fra Nordreisa fikk «Veterinærprisen» for å ha hjulpet en annen hundefører under Bergebyløpet i Finnmark, som ble avsluttet forrige fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Spanjolen, som var i Norge for første gang, hadde stått fast på sporet i flere timer.

DEL

Det er ikke alle som fullfører Bergebyløpet, det tøffe hundekjøringsløpet som går over Varangerhalvøya i Finnmark.

Årets løp var ferdig på fredag, og Jim-Ove Pedersen fra Storslett i Nordreisa var med for tredje gang. Han deltok i 35 mil-klassen. Da Pedersen og hans syv hunder tok fatt på nest siste etappe, «Masjok-runden», så han et hundespann som hadde problemer.

- Hundekjøreren sto bom stille på sporet, og det viste seg at han hadde gjort det i flere timer. Hundene hans hadde parkert, de hadde fått en psykisk sperre for å løpe videre. Kanskje var de for slitne - i alle fall ville de ikke løpe for spanjolen. Dette skjer av og til under hundeløp, forteller Pedersen til Nordlys.

Den spanske mannen, Salva Luque, var med på den tøffeste distansen på 65 mil. Da han og Pedersen støtte på hverandre hadde de kjørt i flere dager, og hadde bare en halv mil igjen til mål. Flere hundeførere hadde kjørt rett forbi.

- Jeg syntes synd på han. Jeg visste at hundekjøreren foran meg var et godt stykke foran, og at det hvertfall var en halvtime til hundekjøreren bak meg. Det er klart at løpet er en konkurranse, men for meg handler det også om andre ting. Derfor valgte jeg å hjelpe Luque, sier Pedersen.

Belønnet med pris

Først ville ikke spanjolen ta imot hjelp.

- Han ville ikke at jeg skulle bruke tida mi på det midt under løpet. Men han ble likevel veldig glad da jeg gjorde det. Jeg tok tak i halsbåndet til hundene hans og dro de med meg sammen med mine. Så slapp jeg. Slik holdt vi på i 400- 500 meter, til Luque og hundene hans gikk for egen maskin. Jeg tror ikke jeg tapte noe særlig tid på dette.

Det ble ikke 1., 2., eller 3. plass på Pedersen, men derimot en annen høythengende pris: «Veterinærprisen». Den blir vanligvis gitt til hundekjørere med er særlig godt hundehold, men i år valgte juryen å gi prisen til Pedersen for hjelpen han ga Luque. 

- Det var veldig overraskende og morsomt. Det er stor ære bare å komme i mål, sier Pedersen.

Fikk vin ved målstreken

Jan Øystein Dervo, leder for Bergebyløpet, synes det var flott gjort av Pedersen å hjelpe Luque.

- Særlig siden Luque hadde reist langt for å være med på løpet. Pedersen fortjente prisen. Det er nok uaktuelt for de som ligger helt i tet å hjelpe andre på denne måten, sier han.

Pedersen endte opp på 8. plass av 19 deltakere. Etter at Nordereisa-mannen hjalp Luque kjørte de sammen til neste checkpoint.

- Deretter så jeg han ikke før mål. Da fikk jeg en flaske vin, sier Pedersen og smiler.

Artikkeltags