TIL-spilleren med størst suksess i utlandet er finnmarking. Du vil bli overrasket over hvor lenge han drev aktivt med to idretter

ALLSIDIG: Morten Gamst Pedersen er den TIL-spilleren som har hatt den beste karrieren i utlandet, med nesten ti år i Premier League. Han drev på med flere idretter som ung og anbefaler allsidighet til unge utøvere i dag. Selv ga Gamst Pedersen seg med håndball og satset kun på fotball først da han var 18 år. Faksimilen er fra Finnmarken.

ALLSIDIG: Morten Gamst Pedersen er den TIL-spilleren som har hatt den beste karrieren i utlandet, med nesten ti år i Premier League. Han drev på med flere idretter som ung og anbefaler allsidighet til unge utøvere i dag. Selv ga Gamst Pedersen seg med håndball og satset kun på fotball først da han var 18 år. Faksimilen er fra Finnmarken. Foto:

Morten Gamst Pedersen (37) fra Vadsø anbefaler allsidighet til unge utøvere: – Det gjorde meg bedre, sier den tidligere Premier League-stjernen.

DEL

Han er den TIL-spilleren som nådde lengst.

Morten Gamst Pedersen spilte ni sesonger i Premier League for Blackburn, der han blant annet senket Manchester United på Old Trafford, fikk 82 A-landskamper for Norge og nærmer seg 500 offisielle klubbkamper på toppnivå totalt i karrieren i Norge, England og Tyrkia.

Gamst Pedersen mener allsidigheten i ung alder er en nøkkel til egen suksess.

– Jeg har vært allsidig og drevet med mye rart. Det er en fin ting. Du kan få mye ut av det med å drive med andre idretter. Fotball var nummer én for meg, men jeg var med på mye annet. Det gjorde meg bedre, og gjorde også at jeg tålte all treninga, sier Morten Gamst Pedersen til Nordlys.

Du blir sannsynligvis overrasket over hvor sent han valgte å satse på kun en idrett.

– Jeg spilte håndball til jeg var 18 år. Da jeg signerte for TIL og flyttet til Tromsø sluttet jeg først med håndball, og spilte kun fotball, sier Morten Gamst Pedersen.

Anbefaler allsidighet

Nordlys har omtalt en sak der foreldrene til 13-årige spillere i Tromsø IL og Tromsø Håndballklubb samarbeider, sånn at spillerne kan være allsidig og slippe å velge en idrett tidlig.

FC København-trener Ståle Solbakken har uttrykt frykt for at tidlig spesialisering gjør tenåringer mette, utbrent og lei, og skepsis til akademimodellen som de fleste norske toppklubber jobber etter. Ole Gunnar Solskjær tror ikke han hadde lyktes om han hadde vært en del av at akademi.

Morten Gamst Pedersen anbefaler allsidighet til unge idrettsutøvere i dag.

– Det er i alle fall ikke noe farlig med å være allsidig, og jeg tror mange hadde hatt godt av å være det. Jeg hadde det, sier den tidligere Premier League-stjernen.

Han mener variasjon i treningshverdagen ikke er noe problem, selv om man prioriterer en idrett.

– Du kan ha tidlig spesialisering, selv om du driver med andre idretter. Det går helt fint. Det er mange veier til Rom. Noen passer til å gjøre det og det, det viktigste er at du trives med det jeg gjør. Jeg er fortsatt allsidig og gjør fortsatt litt av hvert, spesielt utenom sesongen. Jeg spiller padel, cageball, svømmer og går på ski, sier Morten Gamst Pedersen.

Her legger foreldrene til rette sånn at guttene ikke trenger å velge bort en idrett. Det har gitt suksess 

– Ble lagt til rette

Han ser flere fordeler med bakgrunnen sin.

– Du trener litt annerledes og trener ikke så ensformig. Selv om mye er løping, og fotball og håndball er mye likt, så bruker du kroppen på en litt annen måte og får ikke den samme slitasjen. Jeg drev på med turn, ishockey, orientering og var med på alt jeg kunne, sier Gamst Pedersen. 

– I Vadsø var vi det samme laget som spilte håndball og fotball. Det er bra de to klubbene i Tromsø har et samarbeid, for da legger du opp treningen etter det. Vi hadde fotball og håndball samme dag, men selvfølgelig på forskjellige tidspunkter, sånn at vi rakk å spise mellom øktene. Ting var lagt til rette, sier Morten Gamst Pedersen.

Han uttrykker oppgitthet over anleggssituasjonen i Tromsø.

– Jeg vet det er vanskelig å legge til rette i Tromsø med det elendige idrettsanleggstilbudet vi har i Tromsø. Det hadde ikke gjort noe med flere haller, sier TIL-profilen.

Artikkeltags