Tolv år gamle Daniel var mer interessert i løypemaskinen enn ski. En tilfeldighet endret livet hans

FORETRAKK LØYPEMASKINER: Som liten gutt var ikke Daniel Stock spesielt interessert i langrenn. Under et mesterskap i hjembyen Vadsø våknet plutselig interessen. Nå håper han det samme mesterskapet kan hjelpe andre inn i skiskoene.

FORETRAKK LØYPEMASKINER: Som liten gutt var ikke Daniel Stock spesielt interessert i langrenn. Under et mesterskap i hjembyen Vadsø våknet plutselig interessen. Nå håper han det samme mesterskapet kan hjelpe andre inn i skiskoene. Foto:

I slutten av mars braker det løs med Nord-Norsk Mesterskap i langrenn, og vadsøgutten som er på god fart opp i toppen, kan være å se langs løypene i hjembyen.

DEL

– Jeg planlegger å gå alle distanser i Nord-Norsk Mesterskap, dersom jeg ikke blir tatt ut til verdenscupavslutninga samme helg. NNM blir perfekt oppkjøring til Norgesmesterskap del 2 på Lygna helga etter, forteller langrennsløperen Daniel Stock (26) til iFinnmark.

– Vi ønsker Daniel veldig velkommen. Men det er vel lov å håpe at han ikke kommer? For da er han jo god nok for verdenscupen, sier lederen i Vadsø skiklubb, Andreas Rystrøm litt lattermildt.

En klubb som har betydd mye

– De seinere årene har Vadsø Skiklubb gitt meg trygghet rundt satsingen min, og Vadsø Skiklubb forsterker identiteten min utad. Jeg er vadsøgutten Daniel Stock, uansett hvor jeg befinner meg, sier Stock.

Stock forteller at Vadsø skiklubb har betydd enormt mye for ham og hans utvikling.

– Det er de som fikk meg til å starte med langrenn, og det var miljøet med gode trenere, gode treningskamerater samt forbilder i eldre skiløpere, og seriøsiteten i kombinasjon med lek og moro, som ga meg grobunn for å utvikle meg som skiløper, sier Stock.

Rystrøm forteller at klubben har vært veldig glade for å ha Stock med på laget.

– Vi er utrolig stolte over ham og hva han har fått til. Så er han en flott ambassadør for Vadsø skiklubb der ute, forteller Rystrøm.

Husker NNM 2004 godt

Sist NNM ble arrangert i Vadsø, var i 2004, og Stock husker arrangementet godt.

– Hadde det ikke vært NNM i Vadsø det året, så vet jeg ikke om jeg hadde blitt inspirert til å drive med langrenn. Den gangen satt jeg i løypemaskinen med morfar, Bæsse, og var mer interessert i det enn å gå på ski. Jeg husker at jeg fikk autografen til John Kristian Dahl under NNM, og noe må ha skjedd etter det, for i 2005 begynte jeg på ski, 13 år gammel. Så jeg har tro på at effekten av NNM i Vadsø vil få opp interessen blant de unge. Men vi voksne må bidra til å lage NNM til en folkefest for store og små, forteller Stock.

LES SAKEN HER: Hotellene ble fullbooket ett år i forkant: – Nå blir det folkefest

Blir en eneste stor folkefest

Daniel Stock sier han har stor tro på at NNM i Vadsø vil bli et kjempeflott arrangement både for lokalbefolkningen og for tilreisende.

– NNM i Vadsø blir en eneste stor folkefest. Publikum i Vadsø er ennå beryktet i skimiljøet for stemningen de lagde under NM del 2 i 2006. Og gjør de det samme under NNM, blir stemningen magisk, sier Stock til iFinnmark.

Rystrøm forteller at også han har stor tro på dette, og at publikum har mye å se fram til.

– Det er alltid noen løpere som hevder seg. Men Daniel vil eventuelt være et trekkplaster. Så er det den aldersbestemte stafetten som er et spektakulært skue. Det beste tror jeg er at vi kan vise Vadsøs befolkning at langrenn fortsatt lever i aller høyeste grad, og å vise utenfor at vi også kan ha store arrangementer. Jeg tror vi får se kanongode resultater. De beste femtenåringene her er jo gode nok til å være best i Norge i sin klasse, forteller Rystrøm.

GLEDER SEG: Andreas Rystrøm, leder i Vadsø skiklubb, forteller at han gleder seg til at NNM kommer til Vadsø i mars.

GLEDER SEG: Andreas Rystrøm, leder i Vadsø skiklubb, forteller at han gleder seg til at NNM kommer til Vadsø i mars. Foto:

Rystrøm oppfordrer flere til å melde seg som frivillig til NNM i langrenn.

– Vi har ganske mange frivillige som er med, men i slike arrangement får man aldri nok frivillige, sier han.

Klar for Ulricehamn

Stock har akkurat fått vite at Martin Sundby har blitt syk, og at han skal erstatte Sundby i Worldcupen i Ulricheamn kommende lørdag.

– Jeg håper på en topp 10 plassering der. For da er jeg sikret flere 15 kilometer oppdrag, og dermed kan jeg da slå meg inn på finale laget i Worldcupen, sier Stock.

– Jeg slo igjennom internasjonalt i nettopp Ulricehamn i 2017 med 5. plass på 15 kilometer friteknikk, så løypa passer meg bra.

Stock forteller at det eneste negative med å komme inn som reserve, er at han ikke får muligheten til å forberede seg optimalt.

– Men jeg er offensiv og skal gjøre det beste ut av situasjonen, sier han.

Forrige helg kom Stock inn som erstatter for Hans Petter Holund på 15 kilometer klassisk i verdenscupen i Otepää. Og da overrasket han en del med 14. plass i klassisk

– Noe jeg ikke er kjent for å gå fortest i, sier Stock.

Hvordan er formen før de kommende rennene?

– Formen er bra. Nå mangler det bare litt spissing, avslutter Stock.

LES OGSÅ: Daniel Stock mener å han knekt «koden»: – Jeg tror ikke løpet er kjørt for OL

Artikkeltags