Dette kan være livsfarlig – politiet ber bygningseiere fjerne slike

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi har fått flere meldinger fra byene i Finnmark der fortauene ligger inntil bygninger. Når det begynner å smelte så vet man at isklumpene vil komme ned, sier politiets operasjonsleder.

DEL

Gårdeier Kjell Adolf Olsen sier seg høyst takknemlig for at iFinnmark slår på tråden til han.

Under sitt lengre vinteropphold i Portugal hevdet han seg helt uvitende om istappene som henger faretruende ned fra bygningen i Vadsø sentrum som han eier.

– Jeg skal nå snakke med en som bruker å hjelpe meg. Jeg ringer han med det samme, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RETT OVER FORTAUET: Kjell Adolf Olsen eier denne bygningen i Vadsø sentrum som huser Haugen trafikkskole. Olsen sier til iFinnmark at han går umiddelbart i gang med å organisere fjerning av istappene, etter å ha blitt orientert om istappene av iFinnmark.

RETT OVER FORTAUET: Kjell Adolf Olsen eier denne bygningen i Vadsø sentrum som huser Haugen trafikkskole. Olsen sier til iFinnmark at han går umiddelbart i gang med å organisere fjerning av istappene, etter å ha blitt orientert om istappene av iFinnmark. Foto:

Har skjedd før

Bygningseier Kjell Adolf Olsen sier at istappene har vært et gjentakende problem.

– Men jeg fikk satt inn isolasjon som skulle hjelpe mot dette, men istappene har likevel kommet tilbake i perioder der været har vekslet mellom kulde og varmegrader, sier Olsen.

– Når jeg selv har vært hjemme i Vadsø har jeg alltid slått vekk istappene før de raser, sier bygningseieren.

Kan få bot som svir

Hus- og gårdeiere som ikke fjerner rasfarlig snø og is fra tak risikerer å få utstedt 5000 kroner i gebyr fra kommunen.

Dette stadfestet Kommunaldepartementet i 2011, ifølge NRK.

iFinnmark gjør Kjell Adolf Olsen oppmerksom på denne ordningen.

– Og det er fint at dere ringte meg. Jeg skal få ordnet dette så fort som mulig, sier Olsen via en noe skurrete telefonlinje fra Portugal.

Politiet med sterk oppfordring

Nylig måtte politiet i Kirkenes sperre av et område i Kirkenes sentrum grunnet store isklumper som hadde falt ned på gateplan.

– Politiet anbefaler gårdeiere å følge opp sitt ansvar i forbindelse med ras fra tak. Mildvær og sol gjør at det raser ned is, meldte Finnmark politidistrikt på Twitter.

Overfor iFinnmark la politiets operasjonsleder Jan Arne Pettersen til:

– Vi har fått flere meldinger fra byene i Finnmark der fortauene ligger inntil bygninger. Nå når det begynner å smelte på dagen, så vet man at isklumpene før eller siden vil komme ned.

Ble skadet for livet

Det kan få fatale konsekvenser for personer som måtte bli rammet av snø- og isras fra hustak.

For en del år siden meldte en rekke riksmedier, blant annet VG, Nettavisen, og NRK, om den da 24 år gamle Robin Aleksander Helmersen, som fikk alvorlige hodeskader og havnet i koma etter å ha blitt truffet av isklumper som falt fra et tak på Frogner i Oslo.

Helmersen ble funksjonshemmet, men var på bedringens vei i 2016, ifølge NRK.

Den ene av de to eierne av bygningen hvor isen raste fra ble dømt til 60 dagers betinget fengsel, mens den andre ble frikjent av Høyesterett, ifølge VG.

Artikkeltags