May har drevet butikken i over 20 år, nå er det slutt: – Tror ikke jeg blir å kjede meg

BLIR PENSJONIST: May Elin Gressmyr Gustavsen gir seg som daglig leder for Princess i Vadsø.

BLIR PENSJONIST: May Elin Gressmyr Gustavsen gir seg som daglig leder for Princess i Vadsø. Foto:

May Elin Gressmyr Gustavsen har drevet Princess-butikken i Vadsø i over 20 år. Nå gir hun stafettpinnen videre.

DEL

– Ja, det stemmer det, jeg har gitt meg som daglig leder, og har blitt pensjonist, bekrefter Gustavsen når iFinnmark ringer for å forhøre seg om det virkelig kan være sant at den daglige lederen har bestemt seg for å gi butikken sin videre.

63-åringen tar nå steget over i pensjonistenes rekker, og takker for seg etter over 20 år som leder i butikken. I alle disse årene har hun vært brennende opptatt av farger, interiør, og innredning. Men det var alt annet enn sikkert at hun skulle få lederstillingen, da hun kom innom for å spørre om det var plass til henne i butikken, en dag i 1998.

Bratt læringskurve

– Jeg har bestandig vært interessert i interiør, det var jo ikke uten grunn at jeg gikk innom butikken den gangen. Jeg sa til dem som jobbet der at dersom det skulle dukke opp en ledig stilling, så var jeg veldig interessert. Noen uker seinere ringte telefonen, og de lurte på om jeg ønsket å komme innom en tur, smiler Gustavsen.

Sånn ble det til at hun ble daglig leder for butikken. Den stillingen har hun vært i siden 1998. Før den tid hadde hun jobbet i barnehage i over ti år, men Gustavsen forteller at hun ikke brukte lang tid på å omstille seg fra å jobbe med barn til å jobbe med interiør.

– Selvsagt er det utfordrende å gjøre noe helt nytt som man ikke har gjort tidligere, men jeg ble veldig godt mottatt. Det var mye reiser på kurs og på messer, og læringskurven var bratt. I tillegg reiste vi sørpå til showrommet for Princess, som ligger i Ski, fire ganger i året for å gjøre innkjøp. Det gjør man ikke nå lenger, nå skjer jo alt via en skjerm, forteller Gustavsen.

ALLTID INTERESSERT: May Gustavsen har alltid vært interessert i interiør. Her ser vi henne fotografert av Finnmarken i 2005 sammen med dynene.

ALLTID INTERESSERT: May Gustavsen har alltid vært interessert i interiør. Her ser vi henne fotografert av Finnmarken i 2005 sammen med dynene. Foto:

– En dans på roser

På tross av en bratt læringskurve, og mange nye inntrykk, kom hun seg raskt inn i jobben, og har trivdes i butikken allerede fra dag en.

– Jeg vet ikke om jeg har vært ekstremt heldig, men jeg har aldri hatt store utfordringer som daglig leder for butikken. De ansatte har vært helt fantastiske, stabile og flinke folk. Det har vært en dans på roser, sier Gustavsen.

Den første tiden etter at hun begynte som daglig leder, var Princess-butikken en del av Esbensenbygget, men etter tre år ønsket Gustavsen å ta butikken over fullt og helt. Hun kjøpte den, og flyttet til et annet lokale i samme gate i 2001.

2001: I 2001 hadde Finnmarken denne saken om May Gustavsen.

2001: I 2001 hadde Finnmarken denne saken om May Gustavsen. Foto:

– Det var en midlertidig plass for oss, det var trangt og lite. Så jeg begynte raskt å lete etter noe nytt. Etter en kort stund der, åpnet det seg en mulighet for å flytte butikken til Strandgata. Der hadde det tidligere vært en annen interiørbutikk, og det passet oss perfekt. Det er fantastiske lokaler, sier Gustavsen.

Dermed har butikken blitt værende der, med Gustavsen ved roret helt fram til 31. desember i år. Da bestemte 63-åringen seg for å kaste inn håndkleet og begynne på en etterlengtet pensjonisttilværelse.

– Det har vært en veldig fin tid, og mange hyggelige kunder. Men det går helt greit å gi seg nå, jeg merker at tiden er riktig. Kanskje skulle jeg også ha gitt meg tidligere, grunnet helsen, men jeg har likevel forsøkt å presse det litt til. Nå er jeg klar for pensjonisttilværelsen, slår hun fast.

PÅ MESSE: Å være butikkleder betyr også at man reiser rundt på markeder. Dette bildet av May Gustavsen er tatt på Langnesmarkedet i Tana. – Man blir ikke rik av det, men det er gøyå treffe folk sa hun den gangen i 2014.

PÅ MESSE: Å være butikkleder betyr også at man reiser rundt på markeder. Dette bildet av May Gustavsen er tatt på Langnesmarkedet i Tana. – Man blir ikke rik av det, men det er gøyå treffe folk sa hun den gangen i 2014. Foto:

Reising og strikking

Selv om det blir mer ledig tid på timeplanen, er ikke den nybakte pensjonisten redd for å kjede seg.

– Jeg har vært sykemeldt siden i fjor høst og har derfor fått «testet ut» pensjonisttilværelsen litt allerede. Det har gått helt fint. Jeg går tur, trener litt, og så pusler jeg med andre ting hjemme, og bruker en del tid på å strikke. I tillegg reiser jeg og mannen min mye, så jeg tror nok ikke jeg blir å kjede meg. Jeg er ikke et arbeidsmenneske lenger, og er klar for å bli pensjonist, sier hun.

Det er Grete Berg som nå overtar butikken i Vadsø, og Gustavsen er sikker på at butikken vil klare seg godt videre, selv om hun nå velger å gi seg.

– Ja, Grete har jobbet i butikken i en årrekke, og jeg er sikker på at hun vil klare seg veldig godt. Jeg har et ambivalent forhold til det å bli pensjonist, og tror ikke jeg kommer til å savne butikken så mye, men det er jo sånn at jeg ikke tar meg en eneste tur ned til byen uten å ha vært innom der. Jeg har et godt forhold til de ansatte på butikken, og Grethe bor også like i nærheten av meg. Er det kake hjemme, så inviterer jeg henne over, slik har det blitt, smiler Gustavsen.

Artikkeltags